Laatste update 23:32
29

Canadese ziekenhuizen werken mee aan femicide

cc-foto: Hamed Saber
cc-foto: Hamed Saber

In Azië is de praktijk berucht: vrouwen die abortus laten plegen zo gauw ze weten dat het ongeboren kind een meisje is omdat een jongetje cultureel en economisch ‘meer waard’ is. In India, dat als gevolg van deze vorm van femicide – de moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn – een schrikbarend mannenoverschot kent, is dit soort abortus verboden.

Wetenschappers hebben nu achterhaald dat de praktijk ook in Canada voorkomt, waar vrouwen geen reden hoeven op te geven om een abortus te ondergaan. Marcelo Urquia van het St Michael hospitaal in Toronto heeft samen met collega’s meer dan een miljoen geboortegegevens doorzocht, geregistreerd over een periode van tien jaar in de provincie Ontario. Ze noteerden het geslacht van het kind en de geboorteplaatsen van de ouders en ontdekten dat in India geboren moeders die al twee dochters hadden in 66 procent van de gevallen een jongetje baarden. Dat is afwijkend met moeders die in Canda geboren zijn en waarbij de kans op een jongen fifty-fifty is.

Daarnaast doorzochten ze de gegevens over abortussen. Als een Indiase moeder met twee dochters een of meer abortussen had ondergaan, was de kans 77 procent dat het derde kind een jongetje was. Dit wijst er sterk op dat de sekse van het ongeboren kind een rol speelt bij het besluit om tot abortus over te gaan.

De vraag is of de wetgeving in Canada aangepast moet worden om de praktijk te stoppen. Deskundigen zeggen in de New Scientist dat dat niet hoeft omdat het in Ontario om “slechts enkele tientallen” per jaar zou gaan. Ze verwachten ook dat het probleem zich beperkt tot de eerste generatie migranten en de praktijk als gevolg van integratie bij latere generaties niet meer voor zal komen.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)