53

‘Cannabis helpt diabetes te voorkomen’

Amerikaans onderzoek constateert verband tussen marihuana en weerstand tegen suikerziekte.

Het roken van cannabis helpt de ontwikkeling van diabetes voorkomen. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers na een uitgebreide steekproef in een artikel in The American Journal of Medicine.

Regelmatige gebruikers van cannabis bleken na een periode van vasten een lager insulineniveau te vertonen, hetgeen erop zou wijzen dat zij beschermd zijn tegen diabetes. Voor het onderzoek werden zo’n 5000 patiënten over een periode van vijf jaar gevolgd. Ongeveer tien procent daarvan bleek regelmatig marihuana te roken. Alleen degenen die recent cannabis gebruikt hadden bleken meer weerstand tegen diabetes te hebben, wat suggereert dat het positieve effect van de werkzame stof THC op termijn verdwijnt.

Volgens onderzoeker Mittleman is de relatie tussen cannabisgebruik en het voorkomen van diabetes al eerder aangetoond, maar is er nog veel aanvullend onderzoek nodig. Diabetes is een van de snelst groeiende aandoeningen in de westerse wereld. In Nederland lijden ongeveer een miljoen mensen aan de ziekte.

De werking van THC tegen misselijkheid bij chemotherapie en bij AIDS-gerelateerde kwalen is al eerder vastgesteld. In de Verenigde Staten wordt cannabisgebruik in 21 Staten toegestaan voor medische doeleinden. Twee staten, Colorado en Washington, hebben ook geen moeite met recreatief gebruik.

The Independent: Cannabis linked to prevention of diabetes

Geef een reactie

Laatste reacties (53)