20

Carla Bruni: Mijn generatie heeft geen feminisme meer nodig

Voormalig First Lady van Frankrijk krijgt storm van protest over zich na interview met Franse Vogue

Carla Bruni, zangeres maar de afgelopen jaren toch voornamelijk bekend als vrouw van Nicolas Sarkozy, de voormalige president van Frankrijk, heeft een storm van protest over zich heen gekregen na een interview in de Franse Vogue. Hierin zegt ze dat het voor vrouwen van haar generatie niet nodig is om feminist te zijn. In het land van überfeminist Simone de Beauvour, een boude uitspraak, blijkt nu.

President Sarkozy and his wife Carla Bruni
Bruni wordt in het interview gequote:

In mijn generatie hebben we geen behoefte aan het feministisch zijn. Er zijn pioniers geweest die de weg hebben geplaveid. Ik ben niet feministisch. Integendeel, ik ben burgerlijk.” 

Diverse feministische organisaties roepen op Twitter op met de hashtag #cherecarlabruni (lieve Carla Bruni) te reageren op de uitspraak. Daar is massaal gehoor aan gegeven. Vrouwen van velerlei pluimage reageren met redenen waarom feminisme juist nog steeds van groot belang is. Een greep uit de tweets:

‘Zolang ik, zoals recentelijk, nog getuige kan zijn van een man die zijn vrouw in een supermarkt sommeert ‘hier blijven’, hebben we feminisme nodig’

‘Mijn generatie heeft feminisme nodig, zolang we nog last hebben van abusievelijk gedrag op straat wanneer we een simpele rok dragen’

‘We hebben feminisme nodig zolang jonge meisjes in de wereld niet zo vrij zijn als wij’

‘Stemrecht is voor jou voldoende, maar wij willen behandeld worden als gelijken, niet als aanvullingen’

‘Wij hebben feminisme nodig zolang vrouwen minder betaald krijgen dan een man, voor hetzelfde werk’

Een ander wijst Bruni op voormalig minister Eric Raoult, en lid van dezelfde partij als Nicolas Sarkozy, de UMP. Raoult staat terecht voor huiselijk geweld. ‘Voilà pourquoi’, schrijft de twitteraar.

Inmiddels heeft Carla Bruni in een kort telefonisch interview met Elle geprobeerd de schade te beperken door haar uitspraken te nuanceren. De uitspraken zouden door de interviewer buiten de context geplaatst zijn. Bruni zegt nu dat ze niet vindt dat feminisme niet meer nodig is, maar dat ze ervoor heeft gekozen zelf niet feministisch actief te zijn. Ze strijdt liever tegen aids als ambassadeur.

France 24: French feminists slam Carla Bruni-Sarkozy

cc-foto: The Prime Minister’s Office

Geef een reactie

Laatste reacties (20)