Laatste update 13:02
5

Cartoonist ontslagen wegens spotprent golfende Trump

De internationaal vermaarde Canadese cartoonist Michael de Adder is door een stel kranten aan de kant gezet nadat online een spotprent van hem verscheen is waarop te zien is hoe de Amerikaanse president Trump op de golfbaan over dode migranten heenstapt. De tekening gebruikt het beeld van een in de Rio Grande verdronken vader en kind dat deze week de wereld schokte. De stap van de kranten is extra opvallend omdat de gewraakte cartoon niet eens in de kranten zelf verschenen was maar alleen online werd verspreid door de tekenaar.

De kranten die de cartoonist lieten vallen verschijnen in de provincie New Brunswick waar de tekenaar zelf woont. Hij zegt het jammer te vinden dat zijn stem nu niet meer in zijn eigen omgeving is te horen. De Adder is technisch gezien niet ontslagen omdat hij op freelance basis werkt. Hij krijgt gewoon geen opdrachten meer.

Eerder dit jaar ontstond er een rel over een cartoon die de Israëlische premier Netanyahu afbeeldde als de geleidehond van Trump. Die cartoon werd als antisemitisch bestempeld. De New York Times heeft daarop besloten te stoppen met het publiceren van cartoons in de internationale editie. In de Amerikaanse editie was de krant daar al eerder mee gestopt.

In januari 2015 werd een groot deel van de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo vermoord door islamistische terroristen. De redactie was door terroristen op een dodenlijst gezet na publicatie van cartoons over de profeet Mohammed.

In 2011 trachtte PVV-leider Geert Wilders een cartoon op Joop verwijderd te krijgen waarop hij stond afgebeeld als kampwacht. De cartoon werd twee weken later alsnog weggehaald na ernstige bedreigingen aan het adres van VARA-medewerkers.

cc-foto: The White House

Geef een reactie

Laatste reacties (5)