Laatste update 28 oktober 2017, 14:19
70

Catalaans parlement roept onafhankelijkheid uit

Update 14.00
Zaterdag ochtend is de Catalaanse president Charles Puigdemont officieel afgezet. De verklaring hiertoe staat in de Spaanse staatscourant. Ook alle leden van het Catalaanse parlement die een onafhankelijk Catalonië nastreven, zijn officieel afgezet. De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz moet de taken van de regiepresident overnemen.

Update 08.45
De nacht in Catalonië is relatief rustig verlopen; de Catalanen wachten nog op stappen van de regering in Madrid. Wel is het hoofd van de Catalaanse politie officieel uit zijn functie gezet. Ook gingen vrijdagavond honderden de straat op in Barcelona tégen de onafhankelijkheid van Catalonië.

Wat Spanje en de Catalanen de komende tijd te wachten staat is compleet onduidelijk. De Spaanse overheid heeft artikel 155 in werking gesteld waardoor de regering in Madrid kan ingrijpen omdat de eenheid van Spanje in het gevaar zou zijn, maar wat dat voor Catalonië zal gaan betekenen is niet duidelijk, noch is duidelijk hoe dat ingrijpen er dan precies uit zou gaan zien.

Update 20.30 uur:
Zoals verwacht heeft de Spaanse premier Rajoy het Catalaanse parlement ontbonden en regionale verkiezingen aangekondigd. Deze zouden op 21 december gehouden moeten worden.

Eerder:
Het parlement van Catalonië heeft zojuist een motie aangenomen waarin staat dat de Spaanse regio zich onafhankelijk zal verklaren. Leden van de Socialistische Partij, de Partido Popular en Ciudadanos verlieten voor aanvang van de stemming de zaal, waarna werd aangedrongen op een geheime stemming door de partijen die achter de afscheiding staan. Niet toevallig dezelfde partijen die de motie indienden.

Naar alle verwachting zal de Spaanse regering in Madrid later vandaag een artikel uit de grondwet in werking laten treden, waardoor het complete openbare bestuur van Catalonië wordt overgenomen. de Spaanse premier Rajoy stelt ‘geen andere keuze’ te hebben en verwijt de Catalaanse regering ‘de wet te negeren en de democratie belachelijk te maken’.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)