Laatste update 31 oktober 2017, 13:54
36

Catalaanse Puigdemont niet in Brussel voor asiel

Update dinsdag:
De Catalaanse premier Puigdemont, die sinds vrijdag met vijf van zijn ministers in Brussel verblijft, zal geen politiek asiel aanvragen verklaarde hij zojuist. Hoe lang Puigdemont in België zal blijven, is nog onduidelijk. Volgens de afgezette premier hangt het af van Madrileense garanties dat hij en zijn aanhangers rechtvaardig zullen worden behandeld.

Eerder:
De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is samen met een aantal van zijn collega’s in Brussel, waar zij later maandagmiddag een verklaring zullen geven. Dat meldt persbureau Reuters.

Van Puigdemont wordt verwacht dat hij mogelijk asiel zal vragen in België. België is één van de weinige landen in Europa waar dat kan, zonder vervolgd te worden.

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie:

De Spanjaarden dienen in dat geval via de burgerlijke rechtbank een uitleveringsverzoek in. Dan is het aan de rechter om te beslissen. Daarnaast loopt dan de asielprocedure. Als Puigdemont beschouwd wordt als een politiek vluchteling zal het niet zo eenvoudig zijn om hem aan Spanje uit te leveren. Het Europese recht primeert immers.
Kijk naar de gevangenisstraf die hem vanuit Madrid boven het hoofd hangt. De vraag is of zo iemand dan nog kans heeft op een eerlijk proces. Als het antwoord nee is, komen we in een moeilijke diplomatieke situatie met de Spaanse overheid. Maar het is niet aan mij om een welkomstcomité op poten te zetten, dat zou er wel wat over zijn.

Afgelopen vrijdag nam het parlement van Catalonië een motie aan waarin staat dat de regio zich onafhankelijk zal verklaren. Hierop liet de Spaanse regering in Madrid een artikel in werking treden waardoor het complete openbare bestuur van Catalonië is overgenomen. De Spaanse premier Rajoy ontbond het Catalaanse parlement en kondigde nieuwe regionale verkiezingen aan. Zaterdagochtend werd de Puigdemont officieel afgezet.

HLN: “Puigdemont die asiel aanvraagt in België? Niet onrealistisch”

cc-foto: Ok Appartment

Geef een reactie

Laatste reacties (36)