Laatste update 19:48
98

Catalaanse separatist Puigdemont komt Friezen opstoken voor autonomie

De Catalaanse onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont gaat in februari op bezoek in Friesland. Volgens Omrop Fyrslân “zal hij spreken over de Catalaanse crisis en hoe de strijd voor autonomie van zijn volk een voorbeeld voor de Friezen kan zijn”.

Puigdemont woont op dit moment in ballingschap in het Belgische Waterloo en er loopt een internationaal arrestatiebevel tegen hem. Op 16 december buigt de Belgische rechter zich over de vraag of dat bevel rechtsgeldig is dus helemaal zeker is de komst van de separatist niet. Puigdemont wordt de centrale Spaanse overheid vervolgd wegens rebellie en misbruik van overheidsfondsen. In oktober 2017 organiseerde hij een illegaal referendum en riep daarna de onafhankelijkheid van de Catalaanse provincie uit.

Mocht het arrestatiebevel nietig worden verklaard dan wil Puigdemont een Europese tournee houden. Leeuwarden staat als eerste op zijn lijstje. De contacten met de Catalaanse president in ballingschap zijn gelegd door de nationalistische Friese partij FNP.

Kijk Magazine inventariseerde twee jaar geleden de gevolgen van een onafhankelijk Friesland:

Een onafhankelijk Friesland, wat moeten we ons daar bij voorstellen? Zou dat een kans van slagen hebben? Zo’n land zou op het wereldtoneel natuurlijk niet veel voorstellen. Maar om het direct niet-levensvatbaar te verklaren, zou oneerlijk zijn. Friesland heeft bijna 650.000 inwoners. Dat is evenveel als Montenegro, meer dan Luxemburg en Malta, en twee keer zoveel als IJsland. Allemaal gerespecteerde landen, dus waarom zou Friesland dat op basis van het inwoneraantal niet kunnen zijn? En als zulke landjes hun eigen broek op kunnen houden, waarom zou Friesland dat dan niet kunnen lukken?

Voor het referendum van 2017 stuurde Omrop Fryslân een verslaggever naar Spanje.

cc-foto: Jetske

Geef een reactie

Laatste reacties (98)