94

Catalaanse separatisten winnen meerderheid in regioparlement

Catalaanse separatisten hebben bij de regionale parlementsverkiezingen een meerderheid van de zetels behaald. De drie partijen die onafhankelijkheid van Spanje nastreven, wisten 70 van de 135 zetels te bemachtigen.

De winst van de separatistische partijen is een forse tegenvaller voor de Spaanse premier Rajoy. Na de grote onrusten rond het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum schreef hij deze verkiezingen juist uit in de volle overtuiging dat de separatisten geen meerderheid zouden behalen. De partij van Rajoy zelf kreeg een flinke afstraffing te verduren in het Catalaanse regioparlement: de partij hield slechts drie van de elf zetels over.

De Catalaanse leider Carles Puigdemont reageerde verheugd op het de uitslag. ‘De Catalaanse republiek heeft gewonnen,’ zei hij in een toespraak. ‘Rajoy en zijn bondgenoten zijn verslagen door de Catalanen.’ Puigdemont hield zijn toespraak vanuit Brussel, waarhij nog altijd verblijft sinds hij Spanje ontvluchtte nadat Spaanse regeringstroepen ingrepen na het onafhankelijkheidsreferendum en de Catalaanse regering afzette. Volgens Puigdemont hebben de Catalanen dankzij deze uitslag ‘het recht verdiend om gehoord te worden’.

Hoe het nu verder gaat in Catalonië is nog onduidelijk. Met slimme coalitievorming kunnen de separatisten een nieuwe regiopresident aanwijzen. Dat zou opnieuw Puigdemont kunnen zijn. Hoe daar in Madrid op gereageerd zal worden is de vraag, er loopt nog altijd een Spaans arrestatiebevel tegen de gewezen Catalaanse leider.

Bronnen: DW, BNR / Beeld: OK Apartment

Geef een reactie

Laatste reacties (94)