Laatste update 20:08
35

Catalaanse premier zoekt middenweg: roept onafhankelijkheid niet uit


 
De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft dinsdagavond het regionale parlement toegesproken en om een mandaat gevraagd om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te kunnen roepen. De verwachting was in eerste instantie dat hij de onafhankelijkheid dinsdag al zou uitroepen, maar hij lijkt nu de toenaderingspoging van de Spaanse premier Rajoy tegemoet te komen. Ook Puigdemont wil dialoog en onderhandelingen, zegt hij nu. Het conflict kan alleen opgelost worden middels onderhandelingen.

We hebben niets tegen Spanje, we willen net een betere relatie. Onze verstandhouding werkt al jaren niet meer, en is nu onhoudbaar geworden […] We moeten streven naar een de-escalatie van de situatie, en de onvrede niet voeden. We maken allemaal deel uit van dezelfde gemeenschap en we moeten samen verder. We zullen het niet altijd eens zijn, maar we hebben al bewezen dat de enige weg vooruit die van vrede en democratie is. En dat vergt dialoog […] Na de dood van de dictator Franco heeft onze regio meegeholpen om een democratische staat op te bouwen. De Spaanse autoriteiten zagen dat als een eindpunt. Voor ons was dat slechts een tussenstap.

Mariano Rajoy heeft herhaaldelijk laten weten alleen met Puigdemont in gesprek te willen gaan, als hij geen onafhankelijkheidsverklaring zou afleggen. Ook zegt de Spaanse premier alle wettelijke middelen te zullen gebruiken om afscheiding van Catalonië tegen te houden.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)