32

Catalanen stemmen voor onafhankelijkheid bij referendum

80,7 procent van de uitgebrachte stemmen is vóór onafhankelijkheid bij het informele referendum

Een ruime meerderheid van zo’n 80,7 procent uitgebrachte stemmen is vóór onafhankelijkheid, dat blijkt uit de voorlopige uitslag van het informelede referendum dat weliswaar geen juridische basis heeft, maar een belangrijk signaal afgeeft wat betreft de onvrede onder de bevolking van de autonome regio in Spanje. Eerder had Spanje een officieel referendum en daarna ook dit officieuze referendum al verboden. De Catalaanse president, Artur Mas, besloot die laatste uitspraak aan zijn laars te lappen en het symbolische referendum alsnog te houden. Volgens Spanje zouden alle Spanjaarden moeten kunnen stemmen over de onafhankelijkheid van Catalonië, niet alleen de Catalanen zelf.

Volgens NRC is het hoge percentage ja-stemmers niet verrassend, omdat de drempel om ja te stemmen door het symbolische karakter behoorlijk verlaagd was. NRC-correspondent Koen Greven vraagt zich af hoe er gestemd zou zijn als het wél om een wettelijk geldig referendum ging:

De inwoners in Catalonië die tegen onafhankelijkheid zijn, blijven vandaag in groten getale thuis. Verschillende potentiële nee-stemmers vertelden mij: ‘Het referendum is niet wettelijk, het heeft geen status en ik wil er niets mee te maken hebben’.”

Toch was er sprake van een hoge opkomst. Ongeveer twee miljoen mensen brachten zondag hun stem uit. Catalonië telt 7,5 miljoen inwoners van wie het overgrote deel in en rond hoofdstad Barcelona woont. Theoretisch gezien hadden ongeveer 5,4 miljoen mensen hun stem kunnen uitbrengen, berekende persbureau AFP.

Cc-foto: Montecruz Foto

Geef een reactie

Laatste reacties (32)