21

Catalanen stemmen voor onafhankelijkheid van Spanje

Separatisten behalen meerderheid bij verkiezingen Catalonië

De Catalaanse verkiezingen zijn zondag gewonnen door Junts pel Sí (Samen voor ‘ja’) van zittend premier Artur Mas. Daarmee hebben de Catalanen voor het afscheiden van Spanje gestemd.

Het Catalaanse parlement heeft 135 zetels. Junts pel Sí heeft daar 62 van gewonnen en de linkse CUP heeft er tien. Samen hebben ze 47, 75 procent van de stemmen en zeggen ze de plannen voor een onafhankelijke Catalonië door te zetten.

Of onafhankelijk worden echt gaat lukken is nog niet zeker. Ondanks dat Junts pel Sí de meerderheid van de stemmen heeft, is er niet het mandaat om de afsplitsing voort te zetten. Ook heeft CUP eerder laten weten de nationalistische coalitie alleen te steunen als Artur Mas vertrekt. Cup eist dit vanwege een aantal corruptieschandalen waar de partij van de regeringsleider bij betrokken is geweest. 

Volgens de Spaanse regering druist afscheiding van Catalonië tegen de Spaanse grondwet in. Spanje vreest dat als Junts pel Sí slaagt andere regio’s – zoals het Baskenland – dezelfde stappen zullen ondernemen. 

Het coalitieplatform Junts pel Sí is speciaal voor de verkiezingen opgericht. Het bestaat uit kandidaten van de conservatieve regerende partij van Mas, kandidaten van de linkse nationalistische oppositiepartij en nationalistische burgerplatforms die zich inzetten voor afscheiding van Catalonië. Tijdens de campagne heeft de coalitie gezegd anderhalf jaar uit te trekken voor de voorbereiding op een eigen staat. Zoals het vormen van een leger en het oprichten van een nationale bank.

De opkomst bij de regionale verkiezingen heeft records gebroken. Ongeveer 63 procent van de 5,5 miljoen stemgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht.

cc foto: Convergència i Unió

Geef een reactie

Laatste reacties (21)