Laatste update 21:18
64

Catastrofale opwarming Aarde na verbranding fossiele brandstoffen

De planeet kan gemiddeld maar liefst 10 graden opwarmen als we alle fossiele brandstoffen opbranden. Dat blijkt uit een nieuwe studie die maandag gepubliceerd werd in het blad Nature Climate Change. Door de opwarming kunnen sommige regio’s zelfs volledig onbewoonbaar worden.

De opwarming zal behalve voor flinke gezondheidsrisco’s voor mensen, ook voor drastische voedseltekorten, conflicten en een vernietiging van de wereldeconomie zorgen, zo schrijven de onderzoekers. Miljarden doden kunnen het gevolg zijn. In het Noordpoolgebied, een regio die nu al veel te snel opwarmt, gaat de stijging van de termperatuur zelfs nog harder dan in de rest van de wereld: in het jaar 2300 kan het daar zo’n 20 graden warmer zijn dan het nu is.

‘Het is belangrijk om te weten wat er gebeurt als we niet onmiddellijk aan de slag gaan om de klimaatverandering te beperken,’ zegt hoofdonderzoeker Katarzyna Tokarska van de Universiteit van Victoria (Canada). ‘Ook al hebben we het klimaatakkoord van Parijs, er is tot nu toe geen enkele actie ondernomen. Dit onderzoek is een waarschuwing.’

Behalve een waarschuwing, zijn de resultaten van het gepubliceerde onderzoek ook een worst case scenario. De onderzoekers hebben berekend wat er zal gebeuren als de mens de komende jaren geen enkele moeite doet om minder energie te verbruiken of om alternatieve brandstoffen te gebruiken. Het is dus nog niet te laat. Daarover zegt onderzoeker Thomas Frölicher:

De huidige uitstoot zal leiden tot temperaturen ver boven het maximum dat afgesproken is in Parijs. Beleidsmakers moeten goed weten wat er op het spel staat wanneer er geen zinvol klimaatbeleid gevoerd wordt.

Bron: The Guardian
cc-foto: Ashley Jonathan Clements

Geef een reactie

Laatste reacties (64)