21

CBP: Opsporingfoto’s alleen online na goedkeuring politie

Nationale website moet ongelukken door amateurspeurders voorkomen

Privacy-waakhond CBP (College ter Bescherming van Persoonsgegevens) wil dat er een speciale website komt waar burgers beelden van misdrijven en verdachten kunnen uploaden. Het CBP wil daarmee eigenrichting en het lukraak aan de schandpaal nagelen voorkomen.

De site zou er voor moeten zorgen dat camerabeelden van particulieren snel gepubliceerd kunnen worden om opsporing mogelijk te maken.

CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm zegt in een interview met de Volkskrant:

Wij vinden het belangrijk dat er waarborgen zijn. De politie moet de beelden eerst bekijken. Als de verdachte een bekende van de politie is, kan hij meteen worden opgepakt. Dan is het niet nodig om hem aan de digitale schandpaal te nagelen. Ook moet de politie controleren of de beelden niet zijn gefotoshopt. Het gebeurt dat er gemanipuleerde beelden op internet worden gezet om wraak te nemen op iemand. Ook moeten de beelden worden beveiligd tegen kopiëren door derden, en tegen het zoeken met zoekmachines. Iemand moet niet het gevaar lopen dat hij tot in de eeuwigheid wordt achtervolgd met zulke beelden.

Kohnstamm reageert naar aanleiding van een actie van de Vereniging Eigen Huis. Die opende een site voor beelden van overvallers en daagde het CBP uit te reageren. De site werd overigens een mislukking omdat niemand beelden instuurde.

foto: Opsporing Verzocht

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (21)