76

CBS: economie niet ‘kapotbezuinigd’

Hoofdeconoom CBS geeft kabinet steuntje in rug... Critici niet overtuigd... Nederlanders ondanks crisis op drie na gelukkigste volk op aarde...

Kijk, dat kon het kabinet na alle kritiek wel gebruiken. Een steuntje in de rug van de hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Peter Hein van Mulligen. De Nederlandse economie is niet ‘kapotbezuinigd’ zei hij maandag tijdens een persconfentie over de economie in 2012.

Dat het slecht gaat met de Nederlandse economie ligt vooral aan de consument die het laat afweten en aan de afnemende bedrijfsinvesteringen, aldus het CBS.

Volgens de Volkskrant wees Van Mulligen expliciet de beschuldiging van de hand dat bezuinigingen en lastenverzwaringen de Nederlandse economie hebben beschadigd. De krant schrijft: 

Volgens Van Mulligen is het niet met cijfers te staven dat de economie zou worden ‘kapotbezuinigd’, zoals het kabinet wordt verweten door onder meer PVV-leider Geert Wilders. Van Mulligen wees erop dat Nederland weliswaar last heeft van een daling van het besteedbaar inkomen, maar dat dit vooral komt door dalende bedrijfsinvesteringen, een stagnerende bouw en de dalende consumptie, aangezwengeld door de crisis op de woningmarkt. ‘De tegenvallende economische groei heeft meer te maken met die langlopende ontwikkelingen dan met lastenverzwaringen van de laatste één, twee jaar’, aldus de hoofdeconoom.

De vraag is of dit genoeg is om de critici de mond te snoeren. CDA-kamerlid Eddy van Hijum twitterde meteen:


Econooom Ewald van Engelen reageerde cynisch op het bericht in de Volkskrant:

Het is ook maar net hoe je de woorden van de CBS-econoom interpreteert. Want de economie mag dan niet kapotbezuinigd zijn, de lastenverwaringen hebben ook niet echt geholpen. Ze hadden wel degelijk een ‘zeker effect’ op het besteedbaar inkomen.

Het CBS vergeleek de Nederlandse economie met die van buurlanden België en Duitsland. Die doen het een stuk beter. terwijl in Nederland de consumptie daalden, kochten de Belgen en Duitsers juist meer in de periode na het uitbreken van de kredietcrisis. Reden voor CDA-fractieleider Sybrand Buma om Nederland inmiddels ‘de zieke man van Europa’ te noemen.

Overigens klonken vandaag toch ook vooral positieve geluiden. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wint het herstel van de economie in de eurozone aan kracht. En we mogen er economisch dan slechter voor staan dan onze buren, we zijn wel gelukkiger. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde World Happiness Report. Nederlanders zijn na de Denen, Noren en Zwitsers het gelukkigste volkje op aarde. Op dat vlak laten we de Belgen (nummer 21) en Duitsers (26) ver achter ons.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)