20

CBS: Nederland blijft in recessie

Economie kromp verder in het eerste kwartaal van 2013

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2013 met 0,1 procent gekrompen, afgezet tegen het laatste kwartaal van 2012. De krimp is licht, maar de recessie is daarmee niet aan een einde gekomen.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de krimp vergeleken met een jaar geleden 1,7 procent bedraagt. Huishoudens gaven ruim 2 procent minder uit. De investeringen liggen zelfs 11,6 procent lager dan in 2012. De export groeide wel. Huishoudens besparen vooral op duurzame goederen, maar ook op levensmiddelen, alcohol en sigaretten. Door de koude winter werd er wel meer aardgas verstookt.

De werkloosheid is opgelopen in Nederland. Volgens het CBS zit nu 8,2 procent van de beroepsbevolking zonder baan. Dat zijn ruwweg 650.000 mensen. Ook het aantal vacatures neemt in rap tempo af. Volgens het CBS bevindt het aantal openstaande vacatures zich op het laagste peil in de afgelopen tien jaar.

Nederlands belangrijkste handelspartner Duitsland beleeft een lichte economische groei van 0,1 procent. Duitse huishoudens gaven iets meer uit aan consumptiegoederen. Wel daalde de export licht. In Frankrijk is voor het eerst sinds 2007 weer sprake van recessie. Daar kromp de economie voor het tweede opeenvolgende kwartaal met 0,2 procent.

CBS: Bescheiden krimp economie

Geef een reactie

Laatste reacties (20)