15

CBS: Overheidstekort lager dan voorspeld

Slechts 21 procent van de Nederlanders vindt dat het de goede kant op gaat met ons land

Uit ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het begrotingstekort lager is dan het Sociaal Cultureel Planbureau aanvankelijk zei. Volgens het CBS was het Nederlandse overheidstekort in 2011 4,7 procent van het bruto binnenlandse product (bbp). Volgens het SCP was dit 5 procent.

De staatsschuld van Nederland nam vorig jaar toe tot 65,2 procent van het bbp. Het tekort en de schuld waren daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar hoger dan de Europese norm, aldus het nieuwe rapport van het CBS.

De economische crisis zorgt voor een sombere stemming, constateert het SCP in een vrijdag gepubliceerd onderzoek ‘Burgerperspectieven’. Steeds meer Nederlanders vinden dat het de verkeerde kant op gaat.

Uit het SCP rapport blijkt dat 65 procent van de Nederlanders verwacht dat de economie het komende jaar verslechtert. Ongeveer 30 van de bevolking verwacht dat de eigen financiële situatie slechter wordt, tegen 18 procent van een jaar geleden. Slechts 21 procent vindt dat het de goede kant op gaat met ons land. In het tweede kwartaal van vorig jaar was dat nog maar 32 procent.

Het kabinet heeft net een meerderheid van de bevolking achter zich staan, met 51 procent. De waardering voor de Haagse politiek is vergeleken met voorgaande jaren hetzelfde gebleven.

AD: Nederlands tekort lager dan voorspeld
Reformatorisch Dagblad: Nederlander somber over de toekomst

cc-foto: Greg_e

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)