12

CDA akkoord met 100 miljoen extra voor 1 schip

Regeringspartij draait standpunt

Het CDA stemt toch in met de aanschaf van een nieuw bevoorradingsschip dat 100 miljoen euro meer kost dan gepland. De eis dat staatssecretaris Jack de Vries (CDA) opnieuw gaat onderhandelen is ingeslikt.

De opvolger van het dertig jaar oude bevoorradingsschip HM Zuiderkruis die voor deels in Roemenië gebouwd wordt, mag 100 miljoen duurde uitpakken dan beloofd, een budgetoverschrijding van 37 procent.

Het Reformatorisch Dagblad: De SP, VVD en PVV laakten de „grote stoere woorden” die het CDA eerder had gebruikt over het schip terwijl het nu toch gewoon instemde. „Een schijnheilige vertoning”, vond SP–Kamerlid Van Velzen.

Het nieuwe standpunt betekent een draai van 180 graden. Vorige week nog verklaarde CDA-kamerlid Rendert Algra “Er is wat betreft het CDA geen ruimte voor nog meer budgetoverschrijding. Bovendien is het CDA is er niet van overtuigd dat het schip 100 miljoen duurder moet zijn. Er zijn twee opties: of er moet meer werkgelegenheid in Nederland tegenover staan, of de staatssecretaris gaat heronderhandelen.”
Dat extra werkgelegenheid geen optie is werd al eerder duidelijk. Staatssecretaris Jack de Vries had de Kamer te laat ingelicht over de kostenoverschrijding. Het is nog niet duidelijk of een Kamermeerderheid akkoord gaat.

CC-foto: JoostJB HM Zuiderkruis

Geef een reactie

Laatste reacties (12)