Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA bang voor geboortedaling

  •  
05-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
birth300
Heerma: 'Door bezuinigingen op kindregelingen dreigt aantal geboortes achteruit te hollen' ... GroenLinks: Maak kinderbijslag inkomensafhankelijk
Het CDA vreest voor geboortedaling als gevolg van de geplande bezuinigingen op kindregelingen. Volgens CDA’er Pieter Heerma dreigt het aantal geboortes achteruit te hollen en is dat nadelig voor de overheid, die nu al kampt met vergrijzing van de bevolking. Heerma zal dat woensdag betogen bij de behandeling van het kabinetsplan om te snijden in kindregelingen als de kinderbijslag en het kindergebonden budget in de Tweede Kamer.
Het CDA wijst daarbij op CBS-cijfers, waaruit blijkt dat hogeropgeleide vrouwen nu al minder kinderen krijgen of zelfs helemaal geen kinderen nemen. Heerma wil daarom dat het kabinet juist meer geld uittrekt voor gezinnen, zoals in onze buurlanden gebeurt. Duitsland schroefde de steun voor gezinnen op toen bleek dat daar het aantal geboortes fors verminderde.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil het aantal kindregelingen verlagen van 11 naar 4, om een half miljard euro te besparen. Linda Voortman van GroenLinks pleit ervoor om – in plaats van extra bezuinigingen – de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken. Dat zou volgens het Kamerlid meer dan een miljard euro opleveren.
cc-foto: Julie

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.