72

CDA beschuldigt D66 van hetze tegen boeren

"We willen voor ons voedsel niet afhankelijk zijn van de rest van de wereld"

Het CDA haalt in het kader van de Europese verkiezingscampagne hard uit naar D66. Volgens de christendemocraten leidt het beleid van D66 ertoe “dat we voor ons voedsel afhankelijk van landen buiten Europa”.

Koeien 1030456
Het CDA meldt op de eigen site:

Volgens CDA lijsttrekker Esther de Lange voert D66 een hetze tegen de Nederlandse boeren en tuinders. Er is sprake van een ware anti-campagne. De Nederlandse boeren en tuinders zorgen voor onze voedselzekerheid en voedselveiligheid. Voedsel is een eerste levensbehoefte. Dat heeft een prijs. Met de voorstellen van D66 blijft in Nederland en in Europa geen landbouw meer over. 

Het gevolg van het beleid van D66 is dat we voor ons voedsel afhankelijk van landen buiten Europa. Het CDA wil dat niet. “We willen voor ons gas niet afhankelijk zijn van Poetin en voor ons voedsel niet van de rest van de wereld.” Veilig en voldoende voedsel is een van de kernuitdagingen van de 21e eeuw. Hier moeten we als land strategisch op inzetten. Onze boeren en tuinders zorgen er iedere dag opnieuw voor dat de consument voldoende en veilig voedsel heeft.

De Europese subsidies ondersteunen de landbouw zodat de consument een redelijke prijs betaalt, en de boer een eerlijk inkomen heeft. Deze investering is verstandig en rechtvaardig tegenover de familiebedrijven die hard werken en het Nederlands landschap vormgeven. De Nederlandse landbouw en tuinbouw is innovatief en wereldkampioen in kennis over koeien. 

Die laatste opmerking laat zien waar het CDA op reageert. D66 presenteerde vandaag het plan ‘Van Koeien naar Kennis’. Lijsttrekker Sophie In ’t Veld wil dat Europa zich richt op een moderne economie die draait op innovatie.

D66 kiest voor onderwijs, kennis en banen. Europa geeft te weinig uit aan innovatie en te veel aan inkomenssteun voor de landbouw. Daarom kiest D66 voor investeringen in toekomstgericht onderzoek, uitwisselingen voor scholieren en studenten en meer samenwerking tussen het mkb en hogescholen en universiteiten. Dat zijn de keuzes die horen bij de economie van de 21e eeuw.” 

Op dit moment geeft de Europese Unie jaarlijks zo’n 55 miljard euro uit aan landbouwsubisides. In Van koeien naar kennis stelt D66 voor om de helft van dit bedrag voortaan te investeren in slimmere doeleinden. Van deze 25 miljard euro wil D66 jaarlijks €13 miljard investeren in toekomstgericht onderzoek. Het gaat hierbij onder meer om baanbrekend onderzoek in de medische wetenschap. €4 miljard wordt geïnvesteerd in een digitaal Europa, zoals het implementeren van razendsnel 5G-internet. Voor meer innovatie en onderzoek in het midden- en kleinbedrijf wordt €3,5 miljard euro vrijgemaakt. €2 miljard wordt geïnvesteerd in een beperkt aantal topuniversiteiten, voor onderzoek van wereldklasse.

Tot slot kunnen dankzij een impuls van €2,5 miljard in het Erasmus+ programma twee keer zoveel scholieren, studenten, leren en onderzoekers uit alle lagen van het onderwijs op Europese uitwisseling. 

Geef een reactie

Laatste reacties (72)