86

CDA blijft trouw aan rechts regeerakkoord

Strategisch Beraad (SB) 'Kiezen en Verbinden' staat online ... Ruth Peetom: 'Dit rapport heeft geen enkele invloed op huidige politieke samenstelling' ... Hypotheekrenteaftrek moet worden aangepakt, maar SB maakte geen plan ... Over kernenergie is opvallend niets in het rapport te vinden net als over gedoogpartners thema ontwikkelingshulp

Het CDA gaat vernieuwen met een oude term. Het rapport heet ‘Kiezen en Verbinden. Een politieke visie vanuit het radicale midden.’ Dat radicale midden is echter al een term die tijdens Paars al door de PvdA was uitgevonden en ook de Britse Tony Blair gebruikte het. De kaft van het rapport doet vermoeden dat de inhoud ook niet vernieuwend is. Volgens critici is dat ook zo en heeft het CDA alleen een nieuw jasje aangetrokken.

Zaterdag presenteert Beraadsvoorzitter Aart Jan de Geus het rapport op de CDA vergadering. Vanmiddag was er een perspresentatie waar journalisten alvast de eerste vragen konden stellen. Frits Wester vroeg De Geus waarom het CDA heeft gekozen voor een term die door andere partijen in het verleden al eerder is gebruikt.

Er zijn ook heel termen uit de bijbel die andere partijen gebruiken”, antwoordde De Geus. Ook zei hij dat Links en rechts versleten termen zijn geworden. “Wat voor mij van belang is, is de helderheid van de keuzes.” Ruth Peetoom vult later aan: “Wij zijn wie we zijn. En dat staat goed beschreven in het rapport.

In het gehele rapport is naast de oude vertrouwde CDA kreten opvallend niets te vinden over de plannen met kernenergie. Iets waar fractievoorzitter Verhagen zich toch sterk over uit liet.

We hebben niet gepretendeerd volledig te zijn”, zei De Geus daarover. “Sommige concrete stappen heeft het Beraad niet genomen. Het gaat om de richting.

Ook over ontwikkelingshulp, één van de grote thema’s van gedoogpartner PVV, is niets in het rapport opgeschreven. Iets wat volgens De Geus een bewuste keus is. “Het is eigenlijk een woord uit de vorige eeuw. Maar internationale solidariteit moet er zeker zijn.” Over de hypotheekrenteaftrek heeft het SB het wel. Al eerder was duidelijk dat het CDA deze fiscale regeling wil inbinden, maar een plan van aanpak heet het SB niet.

Verwacht werd dat het CDA met de nieuwe koers zou reageren op de samenwerking met de PVV en zou het stelling innnemen tegen ‘ophitsing en nietigheid’. Veel collega politici en journalisten zien geen vernieuwing.

Kees Verhoeven, D66 Tweede Kamerlid

Ach. “Het #CDA rapport is geen programma maar een visie”. Oftewel: veel woorden over de nieuwe woordkeus. En we doen alsof we wat doen.

PvdA Kamerlid Diederik Samson:

Welkom thuis, CDA. #middenpartij

Parlementair journalist Lucas Benschop:

Het rapport ‘Kiezen en Verbinden’ is meer dan een beginselprogramma, maar minder dan een verkiezingsprogram #cda #strategischberaad

RTL-Nieuws verslaggever Steven Schoppert:

Maak je geen zorgen, zegt voorzitter Peetoom. “Onze handtekening staat onder regeerakkoord”, daar verandert dit rapport niets aan. #CDA

NOS Verslaggever Ron Fresen:

Als je de Geus #CDA zo hoort is de nieuwe koers het verlengde van nu. Geen koerswijziging. Radicaal staat bij CDA voor helderder dan nu dus
https://twitter.com/#!/ronfresen/status/160386483772063746

Volkskrant:

Het ‘radicale midden’; dat is zeker geen CDA-term

CDA: coalitie niet in gevaar door Strategisch Beraad

Lees het volledige rapport: ‘Kiezen en Verbinden. Een politieke visie vanuit het radicale midden.’

Lees meer op Joop.nl: Dolend CDA wil nu naar ‘radicale midden’
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (86)