119

CDA-campagne getroffen door overspel-affaire Jack de Vries

[Update 00:25] Reacties: 'Dit leidt onherroepelijk tot aftreden' ... Staatssecretaris had liefdesrelatie met ondergeschikte

De onthulling gisteren door RTL Boulevard dat demissionair staatssecretaris Jack de Vries uit huis is gezet door zijn echtgenote wegens overspel, betekent een klap voor de CDA-campagne.

In een verklaring stelt De Vries dat hij een stap terug doet in zijn campagne-activiteiten. De Vries, de meest bedreven spindoctor van Nederland en de man die gezien wordt als de drijvende kracht achter Balkenende, speelt een cruciale rol in de campagne. Zo schuift hij wekelijks aan in het programma De Wereld Draait Door. De Vries, die een verhouding had met zijn adjudant, verklaart op de site van Defensie:

“In reactie op de berichten in de media zou ik kort willen aangeven dat er inderdaad al enige tijd sprake is van problemen in mijn privésituatie en dat ik al enkele weken uit huis ben. Dat dit nu op deze wijze naar buiten is gekomen betreur ik, vooral voor mijn gezin en naaste omgeving. Ik erken dat de oorzaak is gelegen in een relatie op de werkvloer. Om die reden is al eerder besloten deze werkverhouding te beëindigen. Ik wil de komende tijd gebruiken om te zoeken naar een goede oplossing voor onze privésituatie. Ik hoop dat dit wordt gerespecteerd. Om die reden zal ik een stap terug doen in mijn media- en campagneactiviteiten. Wel zal ik mijn werk als demissionair staatssecretaris voortzetten.”

De terugtrekking betekent een nieuwe tegenslag voor het CDA in een campagne die toch al beheerst wordt door VVD en PvdA. In de peilingen is het CDA door de concurrenten voorbij gestreefd. De partij wordt gepeild op 27 zetels tegen 41 die het CDA nu heeft.

Correctie 20:10 De Telegraaf werd onjuist aangemerkt als bron van onthulling, dat was natuurlijk RTL Boulevard (met dank aan Mees, zie reactie hieronder). 

Update 00:25 Buiten het Haagse circuit rijzen vragen over het functioneren van De Vries, die bovendien nummer 15 is op de CDA-kandidatenlijst voor de komende verkiezingen, zo meldt de Volkskrant. Oud-minister van Binnenlandse Zaken Bram Peper (PvdA):

De Vries zou er goed aan doen af te treden. Hij was chantabel en draagt kennis van staatsgeheimen. Hij is kwetsbaar geweest voor buitenlandse mogendheden en heeft in Nederland zijn gezag verloren. (…) Onze inlichtingendiensten vinden dit niet fijn. Zij hebben De Vries als een veiligheidsrisico voor de staat beschouwd. Dit leidt onherroepelijk tot zijn aftreden.”

Expert op het gebied van inlichtingendiensten Bob de Graaff maakt hetzelfde punt. In Den Haag ging gisteren het verhaal dat de relatie in kleine kring al een half jaar bekend was. De Graaff: “Een dag kan al te veel zijn, maar een half jaar zeker.”

Ook de militaire vakbonden plaatsen vraagtekens bij het aanblijven van De Vries. Wim van den Burg van de Algemene Federatie voor Militair Personeel (AFMP):

Het gaat om de geloofwaardigheid. Uitgerekend De Vries tamboereert op normen en waarden en het gezin als hoeksteen van de samenleving. Deze staatssecretaris is aangeschoten wild en daar kunnen wij geen zaken meer mee doen.

Zijn collega Jean Debie van de bond VBM/NOV vraagt zich af of De Vries zich heeft gehouden aan de regels die voor zijn eigen personeel gelden. Een gedragscode bepaalt dat iemand die een relatie begint met een collega daarvan melding moet maken.  

CC-foto: FaceMePLS

Geef een reactie

Laatste reacties (119)