294

CDA-congres: 85 procent steunt ‘Mauro-resolutie’

Update: Peiling De Hond: CDA zakt naar 11 zetels, laagste ooit ... Resolutie helpt Mauro niet, lotgenoten wel ... Aangenomen motie strookt niet met CDA-uitgangspunten ... Koppejan en Ferrier blijven bij hun standpunt ... GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi vraagt om heropening Mauro-debat vanwege aangenomen resolutie ... Slechte peilingen en gebrek aan leiderschap ook besproken ... Verhagen rekent nog steeds op eensgezindheid

Het CDA-Congres is zaterdag om 10.00 uur begonnen in de Jaarbeurs in Utrecht. De kwestie Mauro hangt boven de dag. Buiten de zaal werd onder andere gedemonstreerd door Defence for Children. Leers heeft op voorhand gezegd dat het Congres hem niet kan dwingen zijn beslissing in te trekken. CDA dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zijn tegen de uitzetting van Mauro. Ze vertegenwoordigen de groep CDA’ers die willen dat de partij haar barmhartigheid behoudt. Wanneer zij dinsdag ook tegen stemmen is er geen meerderheid voor Leers’ besluit om Mauro terug te sturen.

Update zondag 10.30

Het CDA zakt naar 11 zetels, het laagste ooit. Zo blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De peiling werd vrijdag gehouden, een dag voor het CDA-congres. Ook blijkt uit de peiling dat een duidelijke meerderheid van de CDA-kiezers wil dat Mauro een verblijfsvergunning krijgt.

Update 13.30

Dissidenten Koppejan en Ferrier blijven bij hun standpunt dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen.

Ferrier: “Er zijn verwachtingen gewekt en daar moeten we ons aan houden. Belofte maakt schuld.”

Koppejan kon nog niet zeggen of hij dinsdag tegen zal stemmen, maar zegt er alles aan te willen doen om te voorkomen dat Mauro terug moet naar Angola. Hij noemde het aannemen van de Mauro-resolutie ‘een helder signaal’.

De aangenomen Mauro-resolutie lijkt echter niet te stroken met de CDA-uitgangspunten, schrijft de Volkskrant. Leers wil de terugkeer van de zogenaamde AMV’s intensiveren. Illegaal verblijf wordt tegengegaan en als een asielverzoek wordt afgewezen moeten ze terug naar het land van herkomst. Die stellingen zijn in tegenspraak met de Mauro-resolutie die zowel door het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie werd gesteund, dus door dezelfde mensen die ook achter het besluit van Leers staan om Mauro terug te sturen naar Angola. Kamerlid Knops vindt de resolutie zoals die werd gepresenteerd veel te kort door de bocht, en dus niet kloppen.

Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks laat weten dat hij dinsdag om een heropening van het Mauro-debat zal vragen, vanwege de aangenomen CDA-resolutie.

Update 11.30

De Mauro-resolutie werd met een grote meerderheid aangenomen met 819 stemmen voor en 146 stemmen tegen. Haersma Buma benadrukte dat dit niet betekent dat Mauro in Nederland mag blijven. De resolutie is namelijk geen oproep aan minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) om Mauro toch in Nederland te laten blijven.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk ziet een studievisum als de enige mogelijkheid voor Mauro om te blijven. “We hopen dat het congres dit ook ziet.” Ook staatssecretaris Bleker zei vrijdagavond in Pauw & Witteman moeite te hebben met de uitzetting van Mauro en dat hij hoopt dat een studievisum Mauro iets oplevert. Tegelijkertijd vroeg hij Mauro om zaterdag met hem mee te gaan naar de voetbalwedstrijd FC Twente – PSV. De camera ving de tijdens de talkshow op papier gekrabbelde uitnodiging.

Mooi niet”, reageerde Mauro op de uitnodiging van Bleker.

De jongerenafdeling van het CDA (CDJA) wil dat de partij alle kinderen zoals Mauro die meer dan de helft van hun kindertijd in Nederland zijn geweest, een verblijfsvergunning geeft. Het CDJA doet een oproep: “De minister kan niet anders, maar de partij wel”.

Vrijdag bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat twee derde van de CDA-kiezers wil dat Mauro in Nederland blijft. Nieuwsuur maakte gisteren een overzicht van de verdeeldheid binnen het CDA over de kwestie Mauro.

Gedurende de dag worden ook de slechte peilingen en de sluimerende leiderschapscrisis besproken. Sterk: “We zouden bijna vergeten dat we ook nog een eurocrisis hebben.” Ook hoopt het Kamerlid dat het vandaag over de ‘vernieuwing van de partij’ zal gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (294)