23

CDA-denktank spreekt fractie tegen over hypotheekrenteaftrek

Directeur Wetenschappelijker Instituut van het CDA ziet aanpassing het liefst nog in dit kabinet

Het taboe van dit kabinet om niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek wordt bij de denktank van coalitiepartner CDA bediscussieerd. In Nieuwsuur pleitte directeur Gradus van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA voor een ander belastingsysteem. Hij wil dat mensen eerder geprikkeld worden om hun schuld af te lossen.


Het is voor het eerst dat binnen het CDA geluiden opgaan voor een ander betalingssysteem. Gradus pleit voor een zelfde soort systeem waarover DNB-president Knot het vorig week had. Hij wil doormiddel van regels zorgen dat mensen minder gaan lenen zodat dit banken niet meer in een kwetsbare positie kan brengen. Het is een systeem dat door premier Rutte werd afgekeurd en ook een meerderheid van de Kamer gelooft er niet in.

Gradus pleit voor aanpassing van de hypotheekrenteaftrek omdat volgens hem de oplopende schulden op de lange termijn niet meer te overzien zijn. Als huiseigenaren in de loop der jaren niet meer 52 procent, maar 35 procent mogen aftrekken is volgens hem de prikkel groter om juist sneller de schuld af te betalen en minder te lenen. Gradus hoopt dat het huidige kabinet deze zogenoemde flaptax wil invoeren, maar hij verwacht het niet. “Maar het zou eigenlijk wel moeten”, zegt hij in Nieuwsuur. 

Als het eerste schaap over de dam is volgen er meer: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (23)