565

CDA-dissident Klink per direct uit Kamer

[video] Bleker over Klink … Gebeurtenissen van vorige week die leiden tot stukkenlopen van de formatie van een rechts kabinet aanleiding voor Klink om op te stappen... Hij blijft lid van het CDA... Verhagen: 'Jammer dat hij vertrekt. Ferrier en Koppejan blijven'... Koppejan: Geen commentaar ... Raymond Knops vervangt Klink

CDA’er Ab Klink geeft per direct zijn zetel in de Tweede Kamer op. Hij heeft dit aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet laten weten.


‘Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking – vertrouwen – is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid’, aldus Klink in een verklaring. Klink blijft naar eigen zeggen ‘met overtuiging’ lid van het CDA.

Zijn vertrek volgt na een roerige week, zo schrijft de Volkskrant maandagmiddag.

Ab Klink onderhandelde samen met Maxime Verhagen namens het CDA over een rechts kabinet. Vorige week bleek dat hij hier ernstige bezwaren bij had, waarover hij een brief schreef, die vervolgens uitlekte. Dit leverde hem veel kritiek op en werd door PVV-leider Geert Wilders aangegrepen om met de onderhandelingen te stoppen.

UPDATE
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen zegt het jammer te vinden dat Klink deze conclusie heeft getrokken. Volgens Verhagen is er geen sprake van dat Klinks vertrek is afgedwongen door de CDA-top.

Verhagen zei ook nog dat de andere twee ‘dissidenten’ in de CDA-fractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, wel lid van de fractie willen blijven.

Koppejan wil maandag niet reageren op het vertrek van Klink. Nu Klink zijn vertrek heeft bekendgemaakt, weet Koppejan dat de ogen op hem zijn gericht, zo meldt radiostation BNR.

Met fractiegenoot Kathleen Ferrier werd hij afgelopen week bekend als een van de drie dissidenten. Koppejan was eerder vooral bekend omdat hij als enige CDA’er tegen het kabinetsplan stemde om de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder onder water te zetten.

PVV-leider Geert Wilders heeft kennis genomen van het vertrek van Klink. In een sms aan het ANP laat hij weten dat er ‘nog twee dissidenten over zijn. We zullen bezien waar dit toe leidt’.

Demissionair premier Jan Peter Balkenende reageerde teleurgesteld op het vertrek van Klink. “Ik vind het heel jammer, maar respecteer zijn keuze”, zei Balkenende tegen de Volkskrant bij de opening van het Academisch jaar van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij verwacht geen verdere strubbelingen binnen het CDA nu Klink een ‘persoonlijke afweging’ heeft gemaakt.

Klink wordt vervangen door Raymond Knops. Knops, die 23e staat op de CDA-lijst, zegt geen bedenkingen te hebben gehad bij het accepteren van de zetel.
Lees verder bij de  Volkskrant: Ab Klink stapt uit de Kamer en Verhagen: Jammer dat Klink vertrekt en bij BNR: Koppejan reageert niet op vertrek Klink.

Trouw: Wilders: We zullen zien
Volkskrant: Balkenende teleurgesteld over vertrek Klink

Volkskrant: Raymond Knops nieuw CDA Tweede Kamerlid

Geef een reactie

Laatste reacties (565)