61

CDA durft hypotheekrente niet aan te pakken

Update 22:58 [Video] Nova over verkiezingsprogramma …. Balkenende noemt het H-woord geen breekpunt ... Kilometerheffing even op een zijspoor geparkeerd

Het CDA durft zijn handen niet te branden aan de hypotheekrenteaftrek. Dit bleek maandag tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de christen-democraten.


Door redactie Joop

Het CDA wil de komende vier jaar 18 miljard euro bezuinigen, vooral door de overheid efficiënter te laten werken. In het verkiezingsprogramma staat dat de overheid zich op zijn kerntaken moet bezinnen, zo meldt de NOS. Voorbeeld daarvan is natuurlijk het stokpaardje van de partij: land- en tuinbouw.

Het recht op WW moet volgens het CDA worden verkort en de AOW-leeftijd in stappen verhoogd. Investeren wil het CDA vooral in het onderwijs. Ook wordt er dreigende taal gesproken als het gaat om veiligheid: e maximale celstraf moet van 30 naar 40 jaar en criminele vreemdelingen moeten eerder het land worden uitgezet.

RTL Nieuws zette enkele punten overzichtelijk op een rij:

* Het CDA staat pal voor de hypotheekrenteaftrek. Afschaffen van de renteaftrek is volgens het CDA een te grote ingreep in de woningmarkt, en dus blijft de aftrek voorlopig bestaan

* Vanaf 2015 wordt de AOW-leeftijd stapsgewijs verhoogd. In 2025 moet die dan uitkomen op 67 jaar

* Mensen hebben maximaal recht op 1 jaar WW-uitkering, op dit moment is dat nog ruim 3 jaar

* Geen belastingverhogingen

Honderden miljoenen investeren in het onderwijs, en dan met name in het middelbaar beroepsonderwijs

* Meer geld uittrekken voor zaken waar Nederland goed in is, zoals land- en tuinbouw, watermanagement en duurzaamheid.

In zijn toelichting wilde Balkenende de hypotheekrenteaftrek geen breekpunt noemen. Enigszins vaag was hij over de kilometerheffing, een punt waarop het CDA de afgelopen maanden enorm is gaan draaien. Het CDA vindt wel dat ‘de vervuiler moet betalen’, maar geeft privacy nu als argument om het impopulaire plan even op een zijspoor te kunnen parkeren.

Update 0:10 Commentaar Trouw: CDA toont te weinig ambitie

Het wekt op zijn minst bevreemding dat het CDA zich niet ambitieuzer toont. De partij heeft immers een kandidaat-lijsttrekker, Jan Peter Balkenende, die als premier in september nog aankondigde dat er een fundamentele herbezinning nodig was op de overheid en die daar twintig ambtelijke werkgroepen voor instelde.
Het programma laat van die noodzaak niet veel meer zien, terwijl toch niet kan worden beweerd dat de economie inmiddels dusdanig hersteld is, dat alles niet meer dan incident geweest is. Het CDA had hier meer ambitie mogen tonen.

Foto: Radio Nederland Wereldomroep (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (61)