33

CDA en GroenLinks gaan samen voor gezinnetje

De partijen dienen een initiatiefwet in voor flexibel werken

CDA en GroenLinks slaan de handen ineen om de Wet Aanpassing Arbeidsduur om te vormen tot een Wet Flexibel Werken. Ze vinden dat werknemers meer zeggenschap moeten krijgen om hun werkuren in te delen zodat ze beter rekening kunnen houden met de zorg voor hun kinderen.

Ineke van Gent (GroenLinks) en Eddy van Hijum (CDA) hebben vrijdag een voorontwerp van de Wet Flexibel Werken ingediend. Ze vinden dat bij een moderne samenleving een modern gezinsbeleid past waarbij een balans tussen werk, scholing, zorg en vrije tijd het uitgangspunt is.

Werken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen. De norm nu is andersom: werken is rigide ingevuld, tenzij de werkgever bereid is om het anders in te vullen,” aldus Van Gent.

Met de wetswijziging wil de GroenLinks politica vooral ruimte geven aan werkende ouders. “Zij rennen zich rot. Flexibel werken kan een boel reistijd schelen, bijvoorbeeld omdat men thuis werkt of pas na de file in de auto stapt. Maar nog belangrijker: het geeft ze de flexibiliteit om meer hun eigen tijd in te delen. De tijd die ouders kwijt zijn aan het spreekwoordelijke kopje thee met de kinderen kan in de avonduren worden ingehaald.”

Van Gent en Van Hijum hopen de wet voor het Kerstreces te kunnen indienden bij de Raad van State. Die zal adviezen geven, waarna het voorstel officieel aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Als die de wet goedkeurt, zal de flexibele werkwet voor de zomer ingevoerd worden.
Trouw: CDA en GroenLinks voor wet flexibele werktijd

cc-foto: Ed Yourdon

Geef een reactie

Laatste reacties (33)