Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA en VVD Noord-Holland keuren lezingverbod af

  •  
09-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
ph-nh_300.jpg
Meerderheid Staten 'betreurt' weigeren Von der Dunk
Een meerderheid in de Noord-Hollandse Provinciale Staten is er niet gelukkig mee dat de Willem Arondéuslezing door historicus en publicist Thomas von der Dunk in april is afgelast. Dat bleek vandaag tijdens een debat over de kwestie.
De Volkskrant schrijft:
Statenleden gaven tijdens het debat te kennen dat ze zich schamen over de gang van zaken rond het afblazen van de lezing. ‘De provincie heeft een smet opgelopen’, aldus D66. ‘Het beeld is neergezet dat VVD en CDA hun oor hebben laten hangen naar de PVV’, zei de fractievoorzitter van de SP. CDA en VVD zijn het achteraf oneens met het besluit, dat was genomen door leden van hun fracties in de werkgroep. Volgens fractievoorzitter Ronald Oortjens van het CDA was de vrijheid van meningsuiting niet in het geding.
De twee politici van CDA en VVD die op eigen houtje Von der Dunk de mond wilden snoeren, hebben geen spijt van hun actie. Het omstreden Statenlid Meino Schraal (CDA) was overigens niet bij het debat aanwezig.
Na het afblazen van de naar een verzetsheld vernoemde Willem Arondéuslezing hield de historicus zijn betoog later op het gras voor het Provinciehuis. Commissaris van de Koningin Johan Remkes (VVD) gaf daar toestemming voor en gaf vernietigende kritiek op de weigering.
Video-registratie debat hier
cc-foto: V ruchtvet , Provinciehuis Noord-Holland

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.