92

CDA’ers willen af van Balkenende

Lokale en regionale CDA-bestuurders twijfelen openlijk aan leiderschap

De achterban van het CDA in de provincie, de thuisbasis van de christendemocraten, wil af van Balkenende. Dat blijkt uit een inventarisatie die dagblad Trouw publiceert. De sterk op het CDA gerichte krant spreekt van ‘striemende kritiek’.

Trouw schrijft

De lokale en regionale CDA-bestuurders twijfelen openlijk aan het leiderschap van Balkenende. (…) „Het was niet onverstandig geweest een nieuwe kopman te zoeken”, stelt Andries Houtakker, CDA-lijsttrekker in Sittard Geleen.

De provinciale achterban is zwaar getroffen door de impopulariteit van de premier. Bij de gemeenteraadsverkiezingen verloren de christen-democraten honderden zetels. De agrarische kiezers keren zich van de partij af. Een bestuurslid van de Gelderse CDA-bestuurdersvereniging zegt dat de partij niet meer vanzelfsprekend ondernemers aanspreekt.

Trouw liet zaterdag al in een scherp commentaar geen misverstand bestaan over de positie van de premier die betrokken was bij zoveel politieke ongelukken. De titel luidde Bos trekt consequentie uit falen, Balkenende zou hem moeten volgen:

Na de val van het kabinet is het voor de nationale politiek goed dat de lucht even flink wordt gezuiverd.

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond is de PvdA voor het eerst sinds januari 2009 weer groter dan het CDA en tevens de grootste partij.

De Pers: 5 oorzaken waardoor het CDA in zwaar weer zit

Eerder op Joop:

Kwart kiezers wil af van Balkenende

Facebook-actie: Nooit meer Balkenende

Kritiek op Balkenende uit eigen achterban

Opinie Jeroen Mirck: Wanneer vertrekt Balkenende?

foto: CDA-leider Jan Peter Balkenende speecht voor eigen publiek tijdens een landelijke CDA-manifestatie in het Goffert Stadion te Nijmegen op 22 februari.

Geef een reactie

Laatste reacties (92)