35

CDA-Europarlementariër gooit bonnetjes weg, zegt ‘gedoe’ zat te zijn

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik heeft al haar bonnetjes weggegooid, nadat ze vanwege ophef over de schimmige onkostenvergoeding door haar partij op het matje werd geroepen. Dat zegt Schreijer-Pierik in een gesprek met Tubantia. Naar eigen zeggen was ze ‘het bonnetjesgedoe’ zat.

Schreijer-Pierik was binnen het CDA in opspraak geraakt omdat zij geen verantwoording kon of wilde geven over haar onkostenvergoeding van 4.300 per maand. Zo’n anderhalve ton in de afgelopen drie jaar waarvan volstrekt onduidelijk is waaraan Schreijer-Pierik dat heeft uitgegeven. De partij heeft vijf Europarlementariërs, die op Schreijer-Pierik na allemaal een accountantsverklaring kunnen overleggen. Schreijer-Pierik was ook de enige die voor zij op de kandidatenlijst kwam géén verklaring daarover heeft moeten ondertekenen. Het CDA vraagt van haar Europarlementariërs openheid over besteding van de onkostenvergoeding, iets wat binnen het Europarlement zelf niet nodig is. Schreijer-Pierik werd met voorkeursstemmen gekozen.

De ophef leek gesust doordat Schreijer-Pierik met het CDA was overeengekomen per 1 juli alsnog accountantsverklaringen te zullen overleggen. In hoeverre het rustig blijft binnen de partij is nog maar de vraag, nu zij in Tubantia niet alleen heeft gezegd dat ze overwoog de partij te verlaten, maar ook dat alle kans op een rechtvaardiging van haar uitgaven verkeken lijkt.

Schreijer-Pierik: ‘Ik heb al die bonnen net de afgelopen week weggegooid.’
Tubantia: ‘Wéggegooid?’
Schreijer-Pierik: ‘Zo zat was ik het hele gedoe.’

Het CDA was overigens niet de enige die inzage vroeg in het declaratiegedrag van Schreijer-Pierik. Ook Nieuwsuur vroeg al langere tijd om inzage in de bonnen. Volgens NOS-journalist Arjan Noorlander is het dan ook ‘feitelijk geen toeval’ dat de bonnen nu opeens verdwenen zijn:

Foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (35)