21

CDA-fractie senaat trekt zich niets aan van Buma

Poging van CDA-leider om nivellering in senaat te blokkeren mislukt ... CDA-senator: Wij doen wat wij willen in Eerste Kamer

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft niets te zeggen over wat de fractie in de Eerste Kamer doet. De CDA-fractie laat zich niet instrueren door de partijleider. Dat heeft CDA-senator Gerrit Terpstra tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen, die maandag en dinsdag in de Eerste Kamer plaatsvinden, laten weten.

In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag liet Buma nog weten dat het CDA in de Eerste Kamer niet zal instemmen met de nivelleringsplannen van het nieuwe kabinet. Volgens zijn partij zijn de plannen van het kabinet slecht voor de werkgelegenheid. De elf zetels van het CDA zouden cruciaal kunnen zijn om het kabinet in de senaat aan een meerderheid te helpen. 

Terpstra nuanceert nu de uitlatingen van Buma en roept in herinnering dat het CDA wel vaker nivelleringspolitiek heeft gesteund: 

Wij zijn niet zomaar voor nivellering, of zomaar tegen. Je moet kijken wat de effecten van nivelleren zijn […] Er is nog nooit zo genivelleerd als tijdens het Kabinet Rutte I. Dat was voor de SP zelfs aanleiding om in de Eerste Kamer het belastingplan te steunen. Wij zaten toen zelf in dat kabinet.

En op blinde volgzaamheid hoeft Buma niet te rekenen:

We hebben als CDA een groot verleden, waarin we [als Eerste Kamer-fractie] niet altijd automatisch deden wat de Tweede Kamer deed.

VVD-senator Frank de Grave was er als de kippen bij om de zelfstandige koers van Terpstra toe te juichen: 

Als hij zelf niet zo duidelijk was geweest, had ik hem in het debat gevraagd of de CDA-fractie in de Eerste Kamer soms een nieuwe woordvoerder had. Het zou staatsrechtelijk ook onjuist zijn geweest, als hij zomaar Buma was gevolgd.

NRC: ‘CDA-fractie Eerste Kamer laat zich niet koeioneren door Buma’

Geef een reactie

Laatste reacties (21)