Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA gaat met 'kroonjuwelen' D66 aan de haal

  •  
01-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
BUMA300.jpg
CDA-leider Sybrand Buma pleit voor 'bestuurlijke vernieuwing': buurtinitiatief, gekozen burgemeester en hervorming van het kiesstelsel
Sybrand van Haersma Buma wil het begrip ‘bestuurlijke vernieuwing’ liever niet gebruiken – vermoedelijk omdat het begrip nauw verbonden is met D66 en de Paarse kabinetten – maar toch is dat hetgeen waar hij een week voor het partijcongres op inzet. Hij pleit voor buurtinitiatief, een gekozen burgemeester, het tegengaan van splinterpartijen en verandering van het kiesstelsel onder het mom van ‘democratie en samenleving dichter bij elkaar brengen’.
In een interview met de Volkskrant legt Buma uit hoe hij de ‘vastzittende’ democratie weer aan het rollen wil krijgen:
Het recht op buurtinitiatief
Als bewoners denken dat ze die ouderenopvang of dat sportveldje goedkoper en beter kunnen verzorgen dan de gemeente, mogen ze een plan indienen. Als vrijwilligers voor bejaarden gaan koken, dan horen daar geen horecaregels bij, dan haal je het buiten de publieke sfeer. De kern is dat de buurt verantwoordelijkheid neemt en tegelijkertijd de regels worden verlicht.
Gekozen burgemeester 
Als je de lokale politiek versterkt, moet je ook de positie van de burgemeester aanpassen. De politieke taak van de gemeente wordt groter, terwijl de rijkstaak van de burgemeester slinkt.
Hervorming kiesstelsel
Ik wil naar een systeem waarbij de politicus dichtbij is. Dat betekent: 75 gekozenen volgens een lijstsysteem zoals nu; en 75 volgens een districtenselsel (één afgevaardigde per kiesdistrict). Nu zijn de meeste parlementariërs vooral specialisten en is er een enkele Pieter Omtzigt met sterkere regionale binding.
Kiesdempel
Er ontstaat inderdaad een kiesdrempel van anderhalf procent, waarmee de bestuurbaarheid wordt vergroot. Maar dat is geen hoofddoel.
Politieke versplintering
Ik hoor van alle kanten dat het aantal eenmansfracties in gemeenten toeneemt, Roermond heeft er wel zeven. Vaak zijn dat raadsleden die namens een poartij worden gekozen, en dan uit de fractie stappen. Je kunt je afvragen of dat nog volksvertegenwoordiging is. Vandaar ons voorstel: wie uit de fractie stapt, mag alleen in de raad blijven als hij genoeg voorkeursstemmen had om op eigen kracht te worden gekozen. Anders neemt de volgende op de lijst zijn plaats in. Dat zou ik ook landelijk willen invoeren.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.