280

CDA gaat toch in gesprek met PVV en VVD

CDA-fractie was zaterdag bijeen om te praten over coalitie op rechts... Verhagen: 'Het gaat om informele gesprekken. CDA zal vooraf geen eisen stellen... Bij echte onderhandelingen moeten voorstellen voor hoofddoekbelasting en etnische registratie van tafel'

UPDATE Het CDA gaat met de VVD en PVV “informele gesprekken” aan over een coalitie op rechts. De CDA-Tweede Kamerfractie besloot dit zaterdag op een bijeenkomst waarvoor veel leden moesten terugkomen van hun vakantie.

De Volkskrant schrijft dat van de 21 fractieleden er 18 aanwezig waren. Volgens fractieleider Maxime Verhagen was de beslissing unaniem. Hij benadrukte dat het gaat om een informeel gesprek en dat zijn partij vooraf geen eisen zal stellen. Voor echte onderhandelingen zal de PVV toch echt grondrechten als de vrijheid van godsdienst moeten respecteren, aldus Verhagen.


De Tweede Kamerfractie van het CDA was zaterdagmiddag bijeen om te besluiten of voorzitter Maxime Verhagen aan kan schuiven bij Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) voor een eerste, informeel gesprek over de vorming van een rechts kabinet.

De nieuwe informateur Ruud Lubbers had erop aangedrongen dat dat de leiders van VVD, PVV en CDA eerst zonder hem zouden praten over de vraag of er volgende week kansen zijn op serieuze onderhandelingen.

CDA-voorman Maxime Verhagen liet informateur Ruud Lubbers weten dat hij dit eerst met zijn fractie moet overleggen. Dit zou zaterdag gebeuren, zo meldde de Volkskrant.

Het CDA heeft geprekken met VVD en PVV samen tot nu toe steeds geblokkeerd.  Trouw schrijft dat Verhagen nog steeds geen heeft zin om met Wilders te praten zolang hij niet een aantal van de verderfelijke standpunten van zijn partij intrekt. Zo moeten, wat de CDA-leider betreft, de etnische registratie en de hoofddoekbelasting in ieder geval van tafel.

Toch stemt de CDA-fractie zaterdag misschien in met een gesprek, al is het maar om de mogelijkheid van een kabinet met de PVV voorgoed uit te sluiten. Verhagen blijft intussen zijn voorkeur voor een middenkabinet van VVD, CDA en PvdA herhalen. Hij neemt het PvdA-leider Cohen erg kwalijk dat hij deze optie uitsluit.

Lees bij Trouw ook: De bal ligt bij het CDA

Geef een reactie

Laatste reacties (280)