8

CDA houdt open verkiezing voor nieuwe partijvoorzitter

De christen democraten hebben al een half jaar geen partijvoorzitter

Door middel van een open verkiezing gaat het CDA komend jaar een nieuwe partijvoorzitter kiezen. Dat maakte een woordvoerder van het partijkantoor donderdag bekend. De precieze procedure wordt pas in januari bekend gemaakt, maar zeker is dat deze keer niet een selectiecommissie kandidaten voorstelt, maar dat CDA’ers zichzelf verkiesbaar kunnen stellen.

De CDA-woordvoerder spreekt in De pers van ‘een forse stap in de ledendemocratie’. Aangezien CDA’ers zich kandidaat mogen stellen en de procedure meer tijd in beslag gaat nemen, zal het geplande voorjaarscongres waar de verkiezing wordt gehouden eind maart of begin april plaatsvinden.

De precieze voorwaarden voor de kandidaten worden begin 2011 duidelijk gemaakt. Tot nu toe is alleen een functieprofiel opgesteld met ‘marginale voorwaarden’ als: minimaal een jaar lid en tenminste een bepaald aantal leden, partijafdelingen en/of provincies die de kandidaat achter zich moet hebben staan.

Peter van Heeswijk nam ongeveer een half jaar gelden afscheid als partijvoorzitter. Sindsdien was Henk Bleker waarnemend voorzitter, die later toen hij staatssecretaris werd voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het stokje over gaf aan Liesbeth Spies. Zij blijft tot 2 maart waarnemend partijvoorzitter.

De Pers: CDA wil open verkiezing partijvoorzitter

Geef een reactie

Laatste reacties (8)