34

CDA-instituut pleit voor eenvoudige kilometerheffing

Met de VVD heeft het CDA echter nog steeds de afspraak dat er geen kilometerheffing komt

Een eenvoudige kilometerheffing is de remedie tegen de Nederlandse files. De heffing op basis van het aantal gereden kilometers per jaar zal uiteindelijk voor 35 tot 40 procent minder files zorgen. Dat staat in het woensdag gepresenteerde rapport van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA.

De huidige CDA-fractie gaf geen vervolg aan de plannen van voormalig CDA-minister Camiel Eurlings om de kilometerheffing in te voeren. Ze had grote twijfels over het plan, maar nu bewijst het instituut dat er wel degelijk een grote winst geboekt kan worden.

WI pleit voor een systeem zonder ingewikkelde kastjes die in auto’s geplaatst zouden moeten worden om het aantal kilometers bij te houden. Daarmee laat zij het beruchte ‘kastje van Camiel’ achterwege. Automobilisten worden volgens hun systeem geacht jaarlijks hun kilometerstand door te geven. De afrekening vindt dan plaats op basis van het aantal gereden kilometers. Dat maakt het systeem ook nog eens goedkoper.

Als de kilometerheffing volgens CDA gedachten wordt ingevoerd zal de CO2 uitstoot met ongeveer drie megaton dalen. Het Strategisch Beraad pleitte vorige week al voor de ‘beprijzing van automobiliteit’. Dat gaat echter in tegen de afspraken die de fractie heeft gemaakt met coalitiepartner VVD. In het coalitieakkoord staat dat er geen kilometerheffing komt. De oplossing voor het fileprobleem is volgens dit kabinet de maximumsnelheid opvoeren en meer wegen bouwen.

De Pers: CDA-instituut bepleit eenvoudige kilometerheffing

cc-foto: File-Heiloo

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (34)