34

CDA-jongeren kraken ‘zelfgenoegzame’ partijtop

'Campagnes van het CDA zijn veel te veel gebaseerd op peilingen en strategieën en veel te weinig op de inhoud, zodat het cynisme ervan afdruipt'

Binnen het CDA is sprake van zelfgenoegzaamheid en heerst een “verstikkende consensuscultuur”. Potentiële politici worden niet geselecteerd op basis van inhoudelijke en communicatieve kwaliteiten, maar op basis van geslacht, geloof en regio. Dit harde oordeel staat in een dinsdag te presenteren rapport van de jongerenbeweging van het CDA, het CDJA, zo meldt De Pers.

Volgens de CDA-jeugd lag de nadruk bij het CDA de laatste tijd te veel op het economische verhaal. “Het feit dat veel van de zorgen van burgers over immateriële zaken gaan werd onderschat”, zeggen ze in het rapport. Een voorbeeld hiervan is volgens hen de zorg waar marktwerking steeds verder is doorgevoerd terwijl burgers zich grote zorgen maken, zo schrijft De Pers.

Ook over de harde anti-campagne van de laatste twee verkiezingen, en de achterkamertjespolitiek waarin politici ’via via’ iets kunnen regelen, is CDA-jeugd kritisch, zo schrijft Trouw. “De campagnes van het CDA zijn veel te veel gebaseerd op peilingen en strategieën en veel te weinig op de inhoud, zodat het cynisme ervan afdruipt”, aldus de CDJA.

Tot slot laken de jongeren de manier waarop gewetensbezwaarde Kamerleden zwaar onder druk zijn gezet, en het onethische gedrag van partijleden dat tegenstrijdig is met het CDA-imago van “partij van gezin, normen en waarden”. Ze doelen daarmee onder meer op voormalig staatssecretaris Jack de Vries die een buitenechtelijke relatie had met een ondergeschikte.

Intussen zijn in Gorinchem twee raadsleden van het CDA opgestapt, omdat ze het niet eens zijn met de samenwerking met de PVV. Dat meldt de Volkskrant.

Ze zijn niet de eerste. Eerder stapten gemeenteraadsleden in onder andere Emmen en Wünseradiel op vanwege het akkoord met Wilders.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)