29

CDA-kamerlid: Balkenende moet weg

Update 21:55 [Video] Invloedrijke Annie Schreijer-Pierik vindt keuze voor lijsttrekker te snel: 'Partijbestuur lijkt wel baantjes aan het verdelen'

Balkenende moet bij het CDA alsnog plaatsmaken voor een andere lijsttrekker. Dat vindt CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik. Zij geldt als invloedrijk CDA’er omdat ze veel aanhang heeft onder agrariërs. In 2006 kreeg ze bijna 32.000 voorkeurstemmen.


Schreijer-Pierik vindt dat het partijbestuur Balkenende te snel heeft aangewezen als lijsttrekker, enkele uren na de val van het kabinet, vorige maand.

De partijtop heeft meteen besloten. Het lijkt er op dat ze met elkaar de baantjes aan het verdelen zijn”, zegt ze dinsdag in het NRC Handelsblad.

Het scheidend CDA-Kamerlid vindt dat het CDA “best veel prominenten” heeft die kunnen worden gepolst voor de functie van lijsttrekker. Zelf vindt ze oud-minister Cees Veerman van LNV een geschikte kandidaat. 

Dat is een verfrissende persoonlijkheid, bekend in Europa en vertrouwd met bijvoorbeeld natuurgroeperingen en boeren. Cohen wordt gezien als vaderfiguur bij de PvdA, Veerman zou dat voor het CDA kunnen zijn.”

Haar voorkeur voor Veerman sprak ze maandag ook al uit in het Agrarisch Dagblad. Veerman wilde er niet op reageren.  

Drie weken geleden vond Schreijer-Pierik de hernieuwde kandidatuur van Balkenende voor het lijstrekkerschap nog een goede zaak. “Ik ben er blij mee, ja. Ik denk dat Jan Peter de aangewezen man is om het te doen. Je hoort de naam van Camiel (Eurlings, minister van Verkeer, red.) vaak als het om het leiderschap gaat, maar die is denk ik nog wat te jong voor zo’n ervaren klus. Hoewel hij ongetwijfeld kwaliteiten heeft”, aldus Schreijer-Pierik in De Pers.

Update 15:00 In radioprogramma Dit Is De Dag reageert CDA-minister Maxime Verhagen op de positie van Balkenende en de kritiek van Schreijer-Pierik. “Iedereen heeft eigen opvattingen. Het is ook duidelijk dat je in de politiek alleen maar populair kunt zijn. Balkenende is een onderschat politicus.”

Update 17:00 In een radio-interview bij BNR licht Schrijer-Pierik haar standpunt nader toe.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)