90

CDA Kamerlid maakt Quinsy Gario uit voor ‘graaipiet’

Discriminerende reactie na afgelasten debat wegens 'buitensporig' honorarium van 500 euro

De christelijke jongeren van het CDA in Kampen wilden een debat organiseren over Zwarte Piet. Ze nodigden daartoe de beroemdste activist van Nederland uit, Quinsy Gario. Die vroeg daarvoor een honorarium van 500 euro. Volgens de christelijke jongeren is dat een ‘buitensporig’ bedrag.

Het is al niet zo netjes om iemand uit te nodigen voor een debat en hem vervolgens openlijk te gaan lopen bekritiseren als niet aan de voorwaarden voldaan kan worden. Dat deden de CDA jongeren die Gario hadden uitgenodigd wel in een lokale radio-uitzending, zonder enige wederhoor. CDA-Kamerlid Michel Rog, tevens bestuurslid van de ontwikkelingsorganisatie Humana en vakbond CNV Jongeren, maakt het nog bonter en betitelt Gario op Twitter als ‘graaipiet’.

Afgezien van het feit dat die opmerking als discriminerend kan worden opgevat, roept het de vraag op hoe Rog zichzelf noemt want dit Kamerlid – waar u nog nooit van gehoord heeft – vangt ieder jaar 102.000 euro. Om daar in de Kamer wat debatjes voor te doen. Dat is vierhonderd euro per dag, inclusief de 16 weken reces waar de Kamer zich jaarlijks op trakteert. Rog stond bij de laatste verkiezingen als 5e op de lijst maar behaalde opvallend weinig voorkeurstemmen (1.382), veel minder dan de nummer 12 (3.558).

De CDA’ers die klagen over ‘graaiers’ vanwege een honorarium van 500 euro hebben ook nog wat werk binnenshuis te doen. Tijdens het laatste kabinet waar het CDA aan deelnam waren het juist de CDA-ministers die het gretigst declareerden, ontdekte RTL Nieuws:

Opvallend is dat bewindslieden van het CDA meer onkosten maken dan ministers en staatssecretarissen van de VVD. Hoewel beide partijen evenveel ministers en staatssecretarissen leveren, gaven CDA-bewindslieden 225.000 euro meer uit dan hun VVD-collega’s.

Gario legt uit dat hij de organisatie al in augustus op de hoogte heeft gesteld van zijn gevraagde vergoeding. De jongeren doen echter alsof de vraag hen heeft overvallen en het debat daarom is afgelast. Gario heeft aangekondigd aangifte te doen tegen het Kamerlid wegens smaad.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)