Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA-Kamerlid Mona Keijzer trapt in nep-lobby

  •  
08-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
364 keer bekeken
  •  
keijzer.jpg
VARA-programma 'RAMBAM' duikt in wereld van politieke lobby
De makers van het VARA-televisieprogramma ‘RAMBAM’ laten vanavond zien hoe eenvoudig het is om met behulp van een lobbyist Tweede Kamerleden te beïnvloeden. Met een fictief bedrijf en een verzonnen issue zijn de makers gaan lobbyen in Den Haag. Ze zijn er in geslaagd onder anderen CDA-Kamerlid Mona Keijzer en PvdA-Kamerlid Khadija Arib vragen te laten stellen aan minister Schippers van Volksgezondheid.
Presentatoren Linda Hakeboom en Ronald Snijders hebben een fictieve commerciële spermabank opgericht, Seed4U. Met een verzonnen issue en een uit de duim gezogen commercieel belang hebben de makers een lobbyist in de hand genomen om te onderzoeken hoe de lobby in Nederland in zijn werk gaat. Binnen twee maanden is het de makers gelukt de verzonnen belangen van het niet bestaande bedrijf op de politieke agenda te krijgen.
Seed4U verspreidde opgeklopte informatie over onder meer enorme wachtlijsten bij spermabanken en de grote risico’s dat buitenlands donorzaad met zich mee kan brengen. Tijdens het debat ‘Evaluatie Embryowet’ van donderdag 7 maart jl. stelde Mona Keijzer vragen aan minister Schippers op basis van de door de programmamakers aangeleverde informatie: 
In de evaluatie van 2006 die nu aan de orde is (…) staat dat er geen wachtlijsten zijn voor zaadcellen ten behoeve van donatie. Ik heb uit de sector andere berichten gekregen. Graag hoor ik van de minister of er op dit moment een probleem is, zeker gezien de medische risico’s die lijken te bestaan met de gang naar het buitenland, die ook plaatsvindt.
RAMBAM is vanavond, maandag 8 april, te zien om 21.55 uur bij de VARA op Nederland 3.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.