237

CDA-Kamerlid vergelijkt PVV met nazi’s

Tekst van Menno ter Braak uit 1937 laat geen misverstand bestaan

Het nieuwe CDA-Kamerlid Jack Biskop heeft deze week de fractievergadering geopend door onder meer een tekst van de gezaghebbende Nederlandse schrijver Menno ter Braak te citeren.

Biskop, die op het congres tegen samenwerking met de PVV stemde, hield bij de opening van de vergadering een beschouwing over de ‘turblente tijden’ en citeerde:

‘En in dat tijdsgewricht zien we in Europa een politieke beweging ontstaan die niets anders doet dan ressentiment exploiteren. Bezig met het stimuleren van boosheid, niet werkelijk geïnteresseerd in oplossingen en die geen ideeën heeft. Een beweging die ook geen oplossingen wil, omdat ze de misstanden nodig heeft om te kunnen blijven schelden en haten. Want dat is de belangrijkste karakteristiek: schelden om te schelden en haten om te haten. Het maatschappelijk ressentiment wordt botgevierd op een zondebok die de schuld krijgt van alles. Tegelijk beschouwt deze beweging zichzelf als het eeuwige slachtoffer van ‘links’ of ‘de elite’, en koestert ze een diepe weerzin jegens intellectuelen, kosmopolieten en iedereen die en alles wat ‘anders’ is. Deze politiek wordt niet zozeer gevoed door domheid maar door halfbeschaving, te herkennen aan het voortdurend gebruik van slogans en frasen. Het is een reactionaire politiek die stelt dat alles vroeger beter was en dat alles beter wordt als het eigen volk gezuiverd is van volksvreemde elementen die altijd alles verpesten’, aldus Menno Ter Braak in 1937.

Ter Braak doelde op de opkomst van de nazi’s.

De Volkskrant meldt dat Biskop na afloop veel bijval kreeg van fractiegenoten. De hele tekst van Biskop is te lezen op zijn website.

In reactie op de berichtgeving twittert het CDA-Kamerlid vanochtend:

Op weg naar Brussel veel reacties op VK. Jammer dat er niet geschreven is wat ik echt bedoelde. Lees Matheus 5. Waartoe zijn wij op aarde.

Geef een reactie

Laatste reacties (237)