Laatste update 11:42
5

CDA kiest Pieter Heerma als nieuwe fractievoorzitter

Pieter Heerma is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA. Hij volgt daarmee Sybrand Buma op die burgemeester wordt van Leeuwarden. Dinsdagochtend stemde de Tweede Kamerfractie van het CDA achter gesloten deuren voor de opvolging. Heerma was de enige kandidaat.

Buma was behalve fractievoorzitter ook partijleider van het CDA. Voor het partijleiderschap werden de afgelopen dagen onder meer ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge genoemd, maar beiden zouden daarnaast geen fractievoorzitter kunnen worden omdat zij niet op de kandidatenlijst stonden bij de laatste Kamerverkiezingen. De Jonge had eerder al laten weten liever op zijn ministerspost te blijven. Ook Mona Keijzer werd genoemd, zij verloor in 2012 nog de strijd om het fractievoorzitterschap van Buma.

Heerma is sinds 2012 Kamerlid namens het CDA en woordvoerder sociale zaken. Ook was hij eerder al persvoorlichter voor de CDA-fractie. Bij de laatste Kamerverkiezingen stond Heerma op de elfde plaats van de CDA-lijst. Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij manager bij een zorgverzekeraar.

Pieter Heerma zal fungeren als zogenaamde tussenpaus. In aanloop naar de volgende Kamerverkiezingen zal de partij beslissen wie de nieuwe lijsttrekker wordt. Als het huidige kabinet de rit uitzit, vinden die verkiezingen plaats op 17 maart 2021. Heerma heeft dinsdag laten weten in 2021 geen lijsttrekker of partijleider te willen worden.

Beeld: screenshot CDA

Geef een reactie

Laatste reacties (5)