Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CDA-kopstukken tegen coalitie PVV

  •  
12-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
prop.JPG
CDA-fractieleider Verhagen zwijgt over voorkeur ... In NRC spreken vier partijprominenten zich fel uit tegen regeren met PVV ... Elsevier: Balkenende zou pact hebben met Wilders, Lubbers had daarop kritiek
CDA-prominenten vinden dat hun partij niet met de PVV moet regeren. Een aantal noemt samenwerking „onacceptabel”, anderen „onverstandig”. Zij vrezen voor een schisma binnen hun partij.
Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag. CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen (op de foto in gesprek met Geert Wilders) liet zelf gisteren na zijn bezoek aan de koningin in het midden of het CDA met VVD en PVV een coalitie wil vormen. Deze op wordt door PVV en VVD wel gewenst.
RTEmagicC_ANP-verhagen-wilders-300px.jpg
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans, tevens minister van Staat, noemt een samenwerking tussen CDA en PVV ‘bedenkelijk’ en dus ‘niet acceptabel’. “De PVV plaatst een hele groep Nederlanders buiten de maatschappij.”
Doekle Terpstra, voorzitter van de HBO-raad, keert zich af van het CDA als zijn partij met de PVV gaat regeren. Hij zegt in NRC:
Het is ondenkbaar dat we op inhoud kunnen samenwerken. Mocht het toch gebeuren dan haak ik af.
Leonard Geluk, oud-wethouder in Rotterdam vindt dat het voor het CDA ‘ondenkbaar en onacceptabel’ is zaken te doen met een partij die concessies doet aan de godsdienstvrijheid. “Onze kernwaarden zijn ononderhandelbaar.” Een coalitie met de PVV zal volgens hem tot grote verdeeldheid onder christen-democraten leiden.
René Paas, oud-voorzitter van het CNV, denkt dat het gemarginaliseerde CDA het best vanuit een positie in een kabinet kan terugvechten, maar niet tegen elke prijs.
Per saldo zeg ik: niet verstandig. De PVV is een ingewikkelde gesprekspartner, zij is populistisch en xenofoob. Met 76 zetels is het te instabiel. Er is een groot draagvlak nodig voor moeilijke maatregelen.”
Ook Elsevier bericht over weerstand binnen het CDA jegens regeren met Wilders. Het CDA had volgens een betrouwbare bron van het opinieweekblad in de verkiezingscampagne een impliciet strategisch verbond met PVV-leider Geert Wilders. De twee partijen zouden elkaar tot de verkiezingen van 9 juni met rust laten en niet te veel aanvallen. Oud-CDA-lijsttrekker en demissionair premier Jan Peter Balkenende had zo’n verbond in 2002 ook al, toen met de LPF.
Enkele CDA-prominenten, onder wie Ruud Lubbers, waren het niet eens met het pact met de PVV. Het campagneteam van de partij was bang dat Lubbers hiermee in de openbaarheid zou treden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.