20

CDA laat wetsvoorstel vallen om PVV dwars te zitten

Ger Koopmans (CDA) wil niet verantwoordelijk zijn voor de in stand houding van de geheime partijgiften cultuur van de PVV 

CDA Kamerlid Ger Koopmans heeft het voorstel om partijen zelf te laten bepalen of ze giften aan de partij openbaar maken, ingetrokken. Dat doet hij omdat de PVV de regel zou kunnen gebruiken om giften geheim te houden. Het kabinet dringt er juist op aan om giften aan partijen vanaf 4500 euro openbaar te maken.

De PVV weigert constant te vertellen wie de geldschieters van hun partij zijn en ook zijn ze tegen een wet die hen verplicht grote giften openbaar te maken. PVV Kamerlid Brinkman liet donderdagavond weten zeer teleurgesteld te zijn dat Koopmans zijn voorstel heeft ingetrokken:

CDA trekt amendement in omdat PVV aangeeft eigen verantwoordelijkheid te nemen inzake openheid identiteit donateurs. Jammer goed amendement!”, twitterde hij.

Koopmans zei tijdens het debat over het plan van het kabinet dat hij geen nieuwe behoefte heeft aan een ‘nieuwe afdeling Controle Financiering Politieke Partijen’. Vanavond tweette hij:

Omdat PVV mijn amendement als legitimatie gebruikt om giften geheim te houden heb ik het ingetrokken. Verantwoordelijkheid moet je aankunnen.

NRC: CDA trekt voorstel partijgiften in

cc-foto: Leefritme Kenniscentrum

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (20)