83

CDA-leden kiezen Sybrand van Haersma Buma tot leider

CDA-lijsttrekker onverwacht in één stemronde gekozen: Haalt net meer dan de helft ... Bleker gaat af door de zijdeur met 7,1 procent

Bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA is de huidige fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma in één ronde gekozen. Hij kreeg 51% van de stemmen.


54,9% van de 60.000 CDA-leden heeft gestemd. Het leek er even op dat de Purmerendse wethouder Mona Keizer nog een tweede ronde zou kunnen afdwingen. Ze steeg snel in de peilingen, maar slaagde er uiteindelijk toch niet in om haar concurrent Van Haersma Buma onder de vijftig procent van de stemmen te houden. Ze was wel de enige die nog enigszins in de buurt bleef en wordt mogelijk kandidaat voor de Tweede Kamer. De andere vier kandidaten – Henk Bleker, Liesbeth Spies, Marcel Wintels en Madeleine van Toorenburg – bleven ver achter.

VHB is fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Hij was betrokken bij de totstandkoming van het Lente-akkoord en steunde samenwerking met de PVV. In zijn speech haalde hij zonder deze specifiek te noemen uit naar de PvdA omdat die partij zich niet aansloot bij het Lente-akkoord.

Mona Keijzer haalde 26,4 procent van de stemmen, Marcel Wintels 9,5, Henk Bleker kwam niet verder dan 7,3 procent en wil niet inde Kamer, demissionair minister Spies bleef steken op 3,7, Kamerlid Madeleine van Toorenburg eindigde als laatste met 1,7 procent. 

NOS: Buma gekozen tot lijsttrekker CDA 

Lees ook bij Nu: PvdA hoort er voor Van Haersma Buma ‘gewoon bij’

Geef een reactie

Laatste reacties (83)