40

CDA-leider Buma, de interim-manager die maar niet weg wil

Iedere woensdag rond lunchtijd gaat Peter Kee, parlementair journalist bij de talkshow Pauw en auteur van de politieke bestseller ‘Het Briefje van Bleker’, samen met Joop-eindredacteur Francisco van Jole los op de Haagse politiek bij De Nieuws BV op Radio 1. De permanente animositeit tussen beide mannen zorgt voor pittige gedachtewisselingen. Deze week over CDA-leider Buma. Bij de christen-democraten wordt gemord over de harde koers van Buma. Hij zou te weinig oog hebben voor een van de mooiste aspecten van het christendom, namelijk barmhartigheid. Volgens Kee is er van onrust echter geen sprake en heeft het Nieuwsuur, dat de onvrede aan het licht bracht, het halve land afgebeld op zoek naar critici.

Van Jole ziet dat totaal anders. Buma is volgens hem de interim-manager die aantrad nadat het duo Verhagen-Eurlings de partij naar de gallemiezen had geholpen met hun PVV-vrijage. Maar in plaats van dat Buma orde op zaken stelde en vervolgens een nieuwe leider naar voren schoof, zoals Bram van Ojik dat op voorbeeldige wijze bij GroenLinks heeft gedaan, meent Buma dat hij zelf de verlosser is. “Kan jij een hoogtepunt van Buma als fractievoorzitter noemen?” vraagt van Jole retorisch. Kee moet schoorvoetend toegeven dat Buma maar een enkele keer heeft gescoord in het parlement.

Daarna gaat het over het referendum-debat. Kee voorspelt grote moeilijkheden voor de coalitie. “De PvdA moet gaan uitleggen dat de besluitvorming toch anders gaat dan ze altijd beloofd hebben.” Volgens Van Jole is dat inmiddels een specialiteit van die partij.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)