Laatste update 08:34
77

CDA ligt dwars bij formatie: ‘Buma heeft niets met duurzaamheid’

Het CDA frustreert de kabinetsformatie door dwars te liggen in de klimaatbesprekingen. Sybrand Buma zou niets willen weten van ‘groene’ maatregelen die burgers mogelijk in hun portemonnee kunnen voelen. Dat zeggen bronnen rond de formatieteams tegen het AD. Oud-informateur en CDA-prominent Herman Wijffels bevestigt die berichten en doet een dringend beroep op CDA-leider Buma om zijn opstelling op dat gebied drastisch te wijzigen.

‘Die man heeft helemaal niets met het duurzaamheidsvraagstuk. Als dat zo blijft, moet het CDA de oppositie maar in,’ vindt Wijffels. Volgens hem vindt Buma dat het klimaatprobleem geen taak is van de overheid, maar van de markt. ‘Dan leggen een paar goedwillenden zonnepanelen op het dak en verder gebeurt er niets om het Klimaatakkoord van Parijs uit te voeren.’

Het zijn met name de maatregelen waarvoor de regering extra belasting zou moeten heffen. Bijvoorbeeld de vleestaks waar GroenLinks zich sterk voor maakt, maar ook een belasting op vervuilende verpakkingsmaterialen en hogere belasting op autorijden en vliegreizen. Heffingen waar zelfs de VVD ruimte ziet voor onderhandelingen.

‘Rutte wil deals sluiten, maar Buma doet voortdurend moeilijk. Daardoor schuift Rutte juist op in de richting van de meer “groene” partijen,’ zegt een bron tegen het AD. Het is tegen het zere been van Wijffels die, net als Buma’s voorganger Jan Peter Balkenende, pleit voor juist meer duurzame maatregelen van het komende kabinet:

Een partij en politiek leider hebben de plicht een serieuze bijdrage te leveren aan de toekomst van het land. Geef je de toekomst van het land vorm? Of blijf je hangen in het verleden en cultiveer je de angsten van mensen? In het laatste geval hoor je niet bij de vorming van een kabinet te zitten.

cc-foto: EPP

Geef een reactie

Laatste reacties (77)