21

‘CDA moet naar rechts’

Léon Frissen wil stemmers weghalen bij de VVD

De koers naar het ‘radicale midden’ waar het CDA voor koos na de dramatische verkiezingsresulataat van 2010 moet verlaten worden. De christen-democraten zijn niet van het midden maar centrum-rechts. Dat zegt voorzitter van de commissie die de vorige verkiezingsnederlaag onderzocht en oud-gouverneur van Limburg Léon Frissen in een interview met het AD.


Volgens Frissen, die voor het partijcongres van komende zaterdag een kritische stuk publiceerde in het partijorgaan Christen Democratische Verkenningen, ligt het kiezerspotentieel van zijn partij bij de “kleine ondernemers, familiebedrijven en coöperaties”. Hij zegt: “We hoeven ons er niet voor te schamen om meer centrumrechtse thema’s te laten horen. (…) Aan die kan zie je onze kiezers. Dat zijn nu eenmaal de feiten.” 

Bij de partij ziet hij een aantal kloven, zoals die met de kiezer maar ook een kloof tussen noord en zuid die steeds groter wordt. Hij doelt daarmee op de waterscheiding die de grote rivieren maken tussen protestant en katholiek en de bijbehorende culturen. “Dat verschil moet wel overbrugd worden.”

Frissen wil dat de partij activistischer wordt en stelt Leefbaar Rotterdam als voorbeeld. Hij ziet een grote rol in de oppositie weg gelegd omdat het kabinet Rutte-2 het moeilijk zal krijgen als gevolg van de economische crisis. Op de vraag of Buma daar de geschikte persoon voor is antwoordt hij: “Leiderschap kun je ontwikkelen.”

In een gesprek met De Gids FM zegt hij dat de partij te ouderwets reageert op de zwevende kiezer en “meer horizontaal moet gaan communiceren”.

cc-foto: Luther Blisset, CDA’er op campagne

Geef een reactie

Laatste reacties (21)