368

CDA-partijvoorzitter Bleker speelde toneel

TV-optreden was spelletje 'good cop, bad cop' met Verhagen om interne kritiek te smoren

Het veelbesproken ‘kritische’ optreden van interim partijvoorzitter Henk Bleker woensdagavond bij Knevel en Van den Brink was louter voor de bühne, schrijft de Volkskrant. In werkelijkheid is Bleker een van de grootste voorstanders van een rechtse alliantie met Geert Wilders.


In het EO-programma verbrak de partijvoorzitter onverwacht de hardnekkig gehandhaafde radiostilte rond de formatie en sprak zijn zorgen uit over de standpunten van Wilders. Hij stelde de christelijke waarden van het CDA met hand en tand te zullen verdedigen. Het kabinet moest garant staan voor het ‘binden’ van de samenleving. Hij eiste van Wilders dat deze zich daar aan conformeerde.

Het was ongekend harde taal.

Volgens de Volkskrant was die opmerkelijke actie louter bedoeld om Lubbers wind uit de zeilen te nemen. Bleker kende de brieven die gisteren plots in de openbaarheid kwamen al. Wie de brieven, waarin Lubbers om een ‘time-out’ vraagt, naar buiten bracht is onbekend maar met zijn optreden kort daarvoor wist Bleker het effect ervan te neutraliseren.

Het was bijna een situatie van good cop, bad cop, waarin Bleker zich opwierp als beschermer van juist die groep CDA’ers die zich door Verhagen onvoldoende vertegenwoordigd voelt. Een handig spel, maar niet zonder risico. (…) In afwachting van de onvermijdelijke bekendmaking van Lubbers’ noodkreet, had Bleker er dat risico graag voor over.
Hetzelfde geldt voor de bozige reactie van Geert Wilders op Blekers uitspraken. De PVV-leider noemde de CDA’er een zeurpiet. Later op de dag zal hij begrijpend en instemmend hebben geknikt. Wilders begrijpt de machtspolitieke machinaties die het CDA nodig heeft om het einde van de onderhandelingen te halen.

Dat lukte. Binnen enkele uren was Lubbers afgeserveerd, net zoals hem dat eerder als informateur was overkomen door het trio Verhagen, Wilders en Rutte.

De Volkskrant: Lubbers verslikt zich in het spel

Geef een reactie

Laatste reacties (368)