137

CDA probeert crisis te bezweren met individuele gesprekken

Spoed-beraad onderbroken … fractie uit elkaar gehaald om eensgezind standpunt te bereiken … CDA Limburg wil congres bij breuk met PVV

Het spoedberaad van de CDA-fractie is woensdag onderbroken. In de time-out vinden individuele gesprekken plaats om de crisis te bezweren.

De Volkskrant schrijft:

De gesprekken hebben tot doel om een ‘eensgezind standpunt’ te krijgen als fractie, zo benadrukte Verhagen. Over het meningsverschil in de fractie wilde hij niets kwijt. ‘Om de doodeenvoudige reden dat we juist bezig zijn een eensgezind standpunt van de fractie te formuleren’, benadrukte hij. Volgens Verhagen is het de bedoeling dat de CDA-fractie later op woensdag weer plenair bijeenkomt.

Ondertussen probeert de rechterflank van het CDA de druk op te voeren om verder te gaan met de PVV. Geert Frische, voorzitter van het CDA, dreigt met het bijeenroepen van een partijcongres als de onderhandelingen worden afgebroken, schrijft Trouw.

Volgens Frische wil een grote meerderheid van de CDA-leden nog altijd dat verder wordt onderhandeld over het minderheidskabinet, dat in de Kamer gedoogsteun zou krijgen van de PVV. Afgesproken was om die onderhandelingen eerst af te ronden. Daarna zou de fractie een oordeel vellen en vervolgens zou het partijcongres uiteindelijk het laatste woord hebben.
Frische vindt dat aan die procedure moet worden vastgehouden.

Ook Brabant en Overijssel willen een congres bij stop onderhandelingen.

Eerder: Duel Klink vs Verhagen

cc-foto: anthony rue

Geef een reactie

Laatste reacties (137)