0

CDA-PVV torpederen actie Europarlement tegen Berlusconi

VVD, D66, PvdA en GroenLinks wilden controle van Berlusconi op media indammen ... Baanbrekende resolutie met slechts 3 stemmen verworpen ... Thijs Berman (PvdA): Berlusconi lacht opnieuw

CDA en PVV hebben in het Europarlement een Nederlandse resolutie tegengehouden die gericht was tegen het gebrek aan persvrijheid in Italië. De Italiaanse premier bezit enorm veel mediabedrijven die de opppositie amper aan het woord laten. Ook onderneemt Berlusconi geregeld actie tegen kritische journalisten. De resolutie werd met slechts 3 stemmen verschil (338-335) verworpen.

De indieners Sophie in ’t Veld (D66), Hans van Baalen (VVD), Dennis de Jong (SP) en Judith Sargentini (GroenLinks) vrezen dat Europa niet meer geloofwaardig opkomt voor mensenrechten elders in de wereld, als het in Italië zulke schendingen toestaat.  Maar de poging om de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een flinke draai om de oren te geven vanwege zijn controle over de media is mislukt, zo meldt De Pers.
Berlusconi bezit zelf tal van commerciële zenders en heeft als premier ook nog controle over de staatsmedia. Het gevolg is dat politieke tegengeluiden amper nog reikwijdte hebben. De Belgische oud-premier en Euro-liberaal Guy Verhofstadt noemde de situatie op het gebied van persvrijheid in Italië ronduit ‘alarmerend’.

Op Twitter klinkt de teleurstelling van de Nederlandse initiatiefnemers. Thijs Berman (PvdA): “Berlusconi lacht opnieuw.” Jeanine Hennis (VVD): “Resolutie met drie stemmen verschil verloren. Ook PVV stemde tegen. Wilders en de zijnen dus selectief inzake de vrijheid van meningsuiting. Zo ook CDA.” Sophie in ’t Veld (D66): “Ik moet even bijkomen van de dreun. Christen Democraten kregen hun zin: steun voor Berlusconi. Is kennelijk belangrijker dan democratie.”

Tegenstemmer Wim van de Camp (CDA) ziet het heel anders. Hij twittert: “Veel drukte hier over Silvio B. Premier die mediabedrijven heeft is niet goed. We moeten in het EP echter geen Italiaanse politiek bedrijven. De persvrijheid in Italië staat inderdaad onder druk. Maar hier in het EP gaat het alleen maar om een anti-Berlusconi-resolutie.”
Het CDA maakt deel uit van de Europese Volkspartij waartoe ook de politieke veweging van Berlusconi behoort. 

CC-foto: Wikimedia/Agencia Brasil

Geef een reactie

Laatste reacties (0)