34

CDA-raadslid trekt zich terug na bedreigingen

CDA-raadslid Turan Yazir heeft zich voorlopig teruggetrokken uit de politiek na bedreigingen. De politicus is in de Turkse krantde Daily Sabah met naam, toenaam en foto genoemd als mede-aanstichter van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Yazir staat te boek staat als Gülen-sympathisant. Het Erdogan regime beschouwt Fethullah Gülen en zijn aanhangers als de aanstichters van de mislukte staatsgreep van juli vorig jaar. Volgens de krant zou Turan Yazir willens en wetens ‘optrekken met fascisten in Nederland’. Hij, en nog twee andere CDA leden staan afgebeeld met een portret van Geert Wilders die ze zouden steunen, omdat ze ook tegen een verdere machtsuitbreiding van Erdogan zouden zijn.

In een schriftelijke verklaring deelt de CDA-fractievoorzitter Sven de Langen de terugtrekking van zijn collega mee: ‘De spanningen ontstaan in de Turkse gemeenschap in Rotterdam als gevolg van de ontwikkelingen in Turkije hebben een dusdanige impact dat het voor Yazir onmogelijk is om zijn taak als raadslid naar behoren uit te oefenen’ aldus de Langen. ‘Turan is vastberaden om na een periode waarin vooral familie en gezin centraal staan, zijn politieke activiteiten onverminderd voort te zetten.’

Yazir wil zelf niet reageren in het AD vanwege vrees voor escalatie. Afgelopen najaar wed zijn naam echter al gepubliceerd op een lijst van Nederlandse organisaties en personen die volgens het regime van Erdogan banden zouden hebben met ‘terreurorganisatie’ Gülen. Hij voelde zich toen ‘in de hoek gezet’. De raadsman moest toen al meerdere keren aangifte doen van bedreiging.

Foto: RTV Rijnmond

Geef een reactie

Laatste reacties (34)